Кінах: Верховна Рада не змінить форму власності української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Верховна Рада не змінить форму власності української ГТС

Енергетика
438
Законопроект про забезпечення реформування нафтогазового комплексу, який парламент розглядатиме на наступному тижні, не передбачає зміну форми власності газотранспортної системи України.
Про це сказав заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Анатолій Кінах, передає УНН.
"Україні треба виконувати свої зобов'язання як члена Енергетичного співтовариства Європейського союзу. Україна ратифікувала угоду до Енергетичної хартії, згідно з якою необхідно сформувати ринок енергоносіїв з чітким розподілом функцій, без дублювання. Тобто, функції видобутку сировини, транспортування та реалізації відповідно до хартії повинні здійснювати різні юридичні особи. Україна зобов'язалася чітко розподілити ці функції, на які спрямований, в тому числі, згаданий законопроект. Прогнози щодо того, що цей законопроект нібито може стати основою для зміни форми власності газотранспортної системи, не відповідає дійсності, в документі цього немає", - зазначив Кінах.
Парламентарій підкреслив, що найбільш оптимальним варіантом вирішення "газового" питання у відносинах між Україною, Росією і Євросоюзом є створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною системою.
"Газотранспортний консорціум повинен створюватися на тристоронній основі - Росія, а також Середня Азія, особливо - Туркменістан як постачальник, Україна як транзитер Європа як споживач", - додав Кінах.
Як відомо, наступного пленарного тижня, 10 січня, Верховна Рада планує розглянути законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас