Moody's може знизити рейтинг України відразу на декілька щаблів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's може знизити рейтинг України відразу на декілька щаблів

Казна та Політика
1106
Міжнародне рейтингове агентство Moody's у випадку несприятливих політичних чи економічних подій в Україні не виключає зниження довгострокового суверенного кредитного рейтингу України, який зараз перебуває на рівні "B2", відразу на декілька щаблів, йдеться в щорічному огляді кредитному агентства.
У середині грудня 2011 р. Moody's погіршило прогноз щодо суверенного рейтингу України до "негативного" з "стабільного" через зрослтання бюджетних і зовнішніх ризиків на тлі невизначеності щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом. Рейтингова дія також враховувала можливе погіршення економічної ситуації в Україні внаслідок проблем у світовій економіці в цілому та збільшення політичних ризиків, пов'язаних з парламентськими виборами в жовтні 2012 року.
В опублікованому ввечері в четвер огляді експерти агентства не виключають зниження оцінок кредитоспроможності країни у разі погіршення економічних показників на тлі низького рівня диверсифікованості та волатильності економіки країни, протиріччя монетарної і валютної політики влади України, фінансових ризиків та ризиків зовнішнього фінансування боргу. Лепту в песимістичність прогнозів для України вносить і складна економічна ситуація в Європі.
Причиною можливого зниження рейтингів України може стати і одна з негативних подій з політичної сфери: це подальше погіршення відносин з Європою, ослаблення політичних інститутів країни і низька передбачуваність політичних подій в світлі майбутніх парламентських виборів.
Світовий банк прогнозує зростання ВВП України в 2012 році на рівні 2,5% за умови відновлення співпраці з МВФ. Раніше уряд України затвердив проект держбюджету на 2012 рік, який передбачає зростання ВВП на рівні 3,9%, дефіцит держбюджету - 2,5% ВВП, інфляція - 7,9%.
За словами старшого економіста представництва Світового банку в Україні Руслана Піонтковського, згідно з прогнозом Світового банку на наступний рік, дефіцит бюджету в Україні складе 2,5% ВВП, інфляція - на рівні 9,4%. При цьому ключовим питанням є збільшення тарифів на газ та житлово-комунальні послуги для того, щоб зменшити структурний дефіцит Нафтогазу. Піонтковський також підкреслив, що в 2012 році буде досить слабким кредитування економіки, оскільки банки в європейських країнах з високим рівнем доходу будуть коректувати власні баланси, тим самим скорочуючи фондування українського кредитного ринку. Базовий сценарій передбачає поліпшення зовнішнього середовища тільки в 2013 році, тому темпи зростання ВВП України повернуться на рівень 4% в 2013-2014 роках, зазначив представник СБ.
Раніше МВФ оприлюднив звіт про виконання першої програми співпраці з Україною, яка була відкрита в листопаді 2008 року, коли уряд очолювала Юлія Тимошенко. У рамках програми протягом 2008-2009 років Україна отримала від фонду три транші кредитної допомоги на суму понад 10,5 мільярда доларів. Однак в 2010 році, зі зміною українського уряду, програма була достроково завершена і замінена новою, чинною досі. В рамках цьогорічної програми Україна повинна отримати 15,15 мільярда доларів. Вже виділено два транші на загальну суму понад 3,4 мільярда доларів, однак з грудня 2010 року співробітництво за цією програмою не здійснюється.
Фонд наполягає на підвищенні цін на газ для населення, проте українська влада вважає, що тарифи можна буде не міняти, якщо вдасться домовитися з Росією про зниження контрактної ціни на паливо. З кінця жовтня по початок листопада 2011 року в Києві працювала місія МВФ, однак фонд вирішив після цього взяти паузу в переговорах з Україною про продовження кредитування. Глава українського уряду Азаров заявив, що Україна проживе і без коштів МВФ.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас