Єврокомісія занепокоєна ухваленням Угорщиною закону, що обмежує незалежність ЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія занепокоєна ухваленням Угорщиною закону, що обмежує незалежність ЦБ

Казна та Політика
180
У Європейській комісії залишаються сумніви щодо юридичного контексту, який повинен забезпечувати фінансову стабільність в Угорщині, заявив на брифінгу в Брюсселі офіційний представник Єврокомісії Олів'є Байї.
"Незалежність національного центрального банку - необхідна умова для юридичної безпеки та забезпечення фінансової стабільності", - сказав він, коментуючи ухвалений наприкінці грудня в Угорщині закон, який, на думку Єврокомісії, обмежує незалежність угорського ЦБ.
"В цьому заклопотаність Європейського союзу та інших центральних банків. Це також турбує ринки", - зазначив представник Єврокомісії.
Відповідаючи на запитання про попрошену в кінці листопада 2011 р. Будапештом фінансову допомогу в обсязі 8 млрд євро, О. Байї сказав, що з цієї причини питання про допомогу поки не розглядається ні Євросоюзом, ні Міжнародним валютним фондом.
Він нагадав, що стаття 130 Європейського договору говорить, що центральні банки держав-членів ЄС не можуть отримувати вказівки від інших установ, організацій, органів або урядів. "Центральний банк не може мати керівником главу уряду і не повинен отримувати вказівок від вищих політиків", - сказав О. Байї.
Центральні банки країн ЄС взаємодіють між собою і з Європейським центральним банком, і якщо один з них не сприймається як незалежна фінансова установа, то це створює "системну проблему для всього Європейського союзу", вважає представник Єврокомісії.
Відповідаючи на запитання про санкції проти Угорщини, до яких закликають деякі європейські депутати, О. Байї сказав, що "це надзвичайна процедура, крайній захід, і ми ще далекі від цього". Він припустив, що ініціатива, яка виходить від євродепутатів, викликана не тільки законодавством про центробанки. Парламент Угорщини схвалив наприкінці грудня близько 20 законів, які зачіпають різні сфери життя угорського суспільства.
Представник Єврокомісії підкреслив, що подібні питання можуть розглядатися тільки Європейською комісією. У будь-якому випадку, перш за все, необхідно ретельно вивчити тексти ухвалених в Угорщині в грудні законів, відзначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас