Профіцит торгівлі Китаю скоротився в минулому році на 23 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профіцит торгівлі Китаю скоротився в минулому році на 23 млрд дол

Казна та Політика
140
Профіцит торгівлі Китаю скоротився в минулому році на 23 мільярди доларів до 160 мільярдів. Про це заявив міністр торгівлі країни Чень Демін. За словами Ченя, зниження профіциту сталося через істотне скорочення попиту на закордонних ринках, в першу чергу, в США і Європі, передає Лента.ру.
Крім того, на експорт з КНР негативно впливає і зростання курсу юаня. У минулому місяці він встановив рекорд, коли долар подешевшав до 6,35 юаня. Китайська валюта за останні два роки подорожчала приблизно на 10 відсотків.
Якщо в 2000-і роки Китай за розмірами торгового профіциту стабільно йшов на першому місці в світі, то в 2011 році він може поступитися лідерством Німеччині чи Росії. У РФ сальдо торгового балансу в перші 10 місяців 2011 року склало 170 мільярдів доларів.
У той же час загальний товарообіг Китаю збільшився на 20 відсотків і склав у 2011 році 3,6 трильйона доларів. Прогнозується, що в майбутньому товарообіг зростатиме в середньому на 10 відсотків на рік і до 2015 року складе 4,8 трильйона доларів.
Уповільнення темпів зростання експорту негативно позначається на китайській економіці, залежною від поставок товарів за кордон. Для підтримки економічного зростання уряд країни в останні роки робить ставку на розширення внутрішнього попиту. Так, в грудні фінансові регулятори вперше з початку світової економічної кризи в 2008 році знизили норму резервування для банків.
За раніше опублікованими даними, в листопаді 2011 року обсяг промвиробництва в Китаї скоротився. Хоча економіка все ще забезпечує високі темпи зростання за рахунок підйому в сфері послуг і сільському господарстві, початок спаду в промисловості з високою ймовірністю передує уповільненню всієї економіки.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас