Експерт: Цього року від'ємне сальдо платіжного балансу не досягне критичної межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Цього року від'ємне сальдо платіжного балансу не досягне критичної межі

Казна та Політика
488
На думку економічного експерта Ярослава Жаліла, в 2012 році ситуація зі збільшенням від’ємного сальдо платіжного балансу України не стане критичною і не призведе до курсових коливань національної валюти. Про це він повідомив у коментарі УНН.
"Збільшення від’ємного сальдо (платіжного балансу - Ред.) - це абсолютно закономірно, оскільки у нас є від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі", - зазначив Я. Жаліло.
На його думку, в 2012 році від’ємне сальдо платіжного балансу теж не буде зменшуватися через випереджальні темпи зростання імпорту, порівняно з експортом.
"Цього року ситуація суттєво поліпшуватися не буде, оскільки продовження економічного зростання в Україні пов'язане з випереджаючим зростанням імпорту", - зазначив Я. Жаліло.
Він також висловив сумніви з приводу того, що в 2012 році ситуація з від’ємним сальдо платіжного балансу може стати критичною і відбитися на курсі національної валюти.
"Більше того, на початку поточного року я прогнозую активізацію продажу населенням валюти на внутрішньому валютному ринку, що, в свою чергу, теж сприятиме курсовій стабілізації", - додав експерт.
За його словами, в поточному році Національний банк буде продовжувати проводити політику обмеження продажу іноземної валюти фізичним та юридичним особам, що буде пов'язано з жорсткішим контролем її покупців.
"Я вважаю, за рахунок цього вдасться знизити ажіотажний попит на валюту, і, швидше за все, він і сам зменшиться", - сказав Я. Жаліло.
Крім того, на його думку, Нацбанк зможе без особливих труднощів за допомогою валютних резервів підтримувати стабільність валютного курсу.
Також, за словами експерта, держава буде більш жорстко реалізовувати політику підтримки експорту та імпортозаміщення.
"Таким чином, поки я не бачу передумов для того, щоб говорити про серйозну негативну ситуацію з від’ємним сальдо платіжного балансу, хоча ситуація потребує вирішення й втручання", - резюмував Я. Жаліло.
Платіжний баланс - співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону, і сумою платежів за кордон протягом певного періоду.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас