Україна погодилась на вимоги РФ в газових переговорах? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна погодилась на вимоги РФ в газових переговорах?

Енергетика
1742
Схвалення законопроекту про передачу Кабміну права на реорганізацію підприємств "Нафтогазу України" може стати кроком до створення міжнародного газотранспортного консорціуму за участю "Укртрансгазу" і "Газпрому", або підприємства, на яке вкаже "Газпром". Таку думку висловив член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, народний депутат фракції "БЮТ-"Батьківщина" Олександр Гудима.
За словами парламентарія, профільний комітет рекомендував парламенту відхилити цей документ. Одночасно Гудима назвав дуже високою ймовірність схвалення даного законопроекту, який, за його словами, є реакцією влади на вимоги РФ в газових переговорах. "Це (відхилення законопроекту - Ред.) нічого не означає, тому що, якщо комітет не прийняв рішення щодо законопроекту, проте його розглянув, через два тижні спікер має право його виносити на сесію. Судячи з коментарів представників провладної партії, вони внутрішньо готові голосувати за цей документ", - підкреслив він.
При цьому депутат зазначив, що законопроект можна було б трактувати як виконання зобов'язань НАК "Нафтогазу України" перед Європейським енергетичним співтовариством, які серед іншого передбачають поділ нафтогазового монополіста на підприємства, що займаються видобутком і транспортуванням газу. "Крім того, ухвалення даного законопроекту дозволить передати "Укртрансгаз" і підземні газосховища в оренду, концесію, або використовувати його ("Укртрансгаз"- Ред.) для створення міжнародного газотранспортного консорціуму", - підкреслив політик.
"Росіяни чекають, щоб усі ці речі були схвалені в парламенті. За моїми даними, якщо буде схвалений цей закон, який дозволить уряду розчленовувати НАК "Нафтогаз України", то після цього буде підписано міжурядову угоду, яка буде ратифікуватися, де виділений після ухвалення закону "Укртрансгаз" буде об'єктом консорціуму між "Укртрансгазом" і "Газпромом", або тим підприємством, на яке вкаже російська монополія", - резюмував Гудима.
Нагадаємо, що газові переговори між Україною і Росією будуть продовжені 15 січня. Напередодні Нового року прем'єр РФ Володимир Путін доручив голові правління "Газпрому" Олексію Міллеру прискорити переговори щодо створення консорціуму між "Нафтогазом України" і "Газпромом". За словами Міллера, Україна оцінила вартість ГТС в 20 мільярдів доларів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас