Франція запускає масштабну програму з посилення безпеки ядерних об'єктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція запускає масштабну програму з посилення безпеки ядерних об'єктів

Енергетика
155
Французьке агентство з ядерної безпеки (ASN) оголосило про запуск багатомільярдної інвестиційної програми щодо зміцнення ядерної безпеки, передає Reuters.
Згідно зі звітом ASN, аварія на японській атомній електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", викликана землетрусом цунамі, підштовхнула французькі наглядові органи до проведення перевірки 79 ядерних об'єктів в країні. Серед них - 58 реакторів під управлінням французької державної компанії-оператора EDF і заводи з виробництва ядерного палива і переробки ядерних відходів.
За підсумками інспекції ASN стан всіх об'єктів визнано задовільним. "У той же час експерти вважають ASN, що при нинішніх енергетичних запитах необхідно в терміновому порядку посилити рівень безпеки на всіх об'єктах", - йдеться у звіті. Зокрема, з 2012 р. передбачається збільшити приплив інвестицій в дану галузь, а також створити своєрідні "сили швидкого реагування" для екстреної боротьби з можливими аваріями.
Франція є найбільшим європейським споживачем атомної енергії: 75% електропостачання в країні забезпечується за рахунок розвиненої мережі АЕС.
Раніше Президент країни Ніколя Саркозі заявляв, що Франція не відмовляється від планів будівництва 60-го ядерного реактора в Пенлі на північному заході країни.
Також відзначимо, що 12 вересня 2011 р. на атомному об'єкті "Маркула" у Франції стався вибух. "Маркула" - один з центрів атомної промисловості Франції. АЕС розташована на півдні країни, в долині річки Рони.
Зазначимо, що після аварії на "Фукусімі-1" дискусія про майбутнє ядерної енергетики розгорілася знову.
Наприкінці жовтня 2011 р. повідомлялося, що до 2025 р. закриють всі атомні електростанції в Бельгії. За даними Федерального агентства контролю за ядерною безпекою, в 2010 р. на бельгійських АЕС сталося 27 аварій, пов'язаних переважно зі збоями в роботі енергомереж. Це на чверть більше, ніж показник 2009 р.
Нагадаємо, у вересні 2011 р. німецька компанія Siemens оголосила, що йде з ринку ядерної енергетики. Глава компанії Петер Лешер заявив, що це рішення було ухвалене у зв'язку з аварією на Японської АЕС "Фукусіма-1".
На початку серпня повідомлялося, що Президент Німеччини Крістіан Вульф затвердив закон про припинення функціонування всіх АЕС країни до 2022 р.
Слідом за Німеччиною відмовитися від атомної енергетики вирішила і Швейцарія. Чотири швейцарські АЕС з п'ятьма ядерними реакторами будуть закриті до 2034 р. Серед країн, які не мають наміру відмовлятися від експлуатації АЕС - Фінляндія. У липні Великобританія заявила про продовження будівництва нового покоління атомних електростанцій.
Варто також зазначити, що частка атомної енергетики в світі в 2010 р. склала 5,2% від загального енергобалансу. І навіть після аварії на станції "Фукусіма-1" "мирний атом" буде продовжувати відігравати досить помітну роль в підсумковому світовому енерговиробництві, вважають експерти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас