Щасливі разом. Яценюк розповів про масштабне об'єднання опозиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щасливі разом. Яценюк розповів про масштабне об'єднання опозиції

1627
В інтерв'ю Фокусу Арсеній Яценюк, найбільш рейтинговий серед опозиціонерів, які залишилися на волі, розповів про один з головних політичних трендів нового року - масштабне об'єднання опозиції.
За відсутності свого основного конкурента, Юлії Тимошенко, одним з координаторів об'єднання опозиції став лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. У разі перемоги опонентів влади на виборах він може стати головним претендентом на лідерство в парламентській більшості.
- Ви ведете активні переговори з "Батьківщиною" і ВО "Свобода" Олега Тягнибока, який часто вас критикував. З ним вдасться досягти компромісу?
- У нас йдуть складні політконсультації. Кожна сила хоче отримати більшу кількість мандатів. Але головне - взагалі їх отримати. На сьогодні у опозиції два підходи: поширитися на всі 225 округів, і другий - сконцентруватися на 150 округах. Ми підрахували, що нам треба активно працювати в 175 округах, в тому числі на сході.
- Тимошенко чітко висловилася за створення єдиної партії на основі всіх опозиційних сил. Ви обговорювали цей варіант з Турчиновим?
- Давайте спочатку вирішимо питання об'єднання по мажоритарці, а потім перейдемо на вищий рівень.
- Будете приймати у свій партійний список діячів культури? Тимошенко ось говорила про кандидатуру Ліни Костенко.
- Як тільки моральний авторитет очолює список партії, він відразу перестає ним бути. Це не його робота. Він - символ. Діячі культури повинні займатися культурою. Спортсмени повинні займатися спортом, тому що вони переможці там. Політика - це робота. Політикою займаються професіонали.
- Ви самі згадали про спортсменів. Ви ведете переговори з "Ударом" Віталія Кличка? Є конкретні домовленості щодо об'єднання?
- Скажу так, він не сидить за столом переговорів, але різного рівня консультації проводяться.
- Популярність опозиції і рейтинг влади напередодні виборів напряму будуть залежати від економічної ситуації, банально від курсу гривні. Яким він буде до літа?
- Становище буде критичним. Резерви, за моїми даними, за останні три місяці просіли на $7 млрд., місцеві бюджети порожні. Від’ємне торговельне сальдо - за десять місяців цього року - $11,372 млрд., на 65% більше, ніж торік. Кредит МВФ не дає, і навіть якщо дасть, його не вистачить. У такій ситуації у курсу два варіанти: він зросте або до 9 гривень за долар, або вище 11 грн. Якщо скотиться далі 11 грн., банківська система впаде, як картковий будиночок.
- Якщо так і станеться, рейтинг влади обвалиться, і тоді на виборах їй доведеться стояти на смерть. Що конкретно робитиме опозиція, щоб не допустити фальсифікацій?
- За нашими даними, на скупку голосів на наступний рік влада виділить близько $100 млн. $50 млн., само собою, вкрадуть свої ж. Напевно, ще половину від цього виділять на скупку членів комісій. Але купити можуть максимум 3-5%. Ще 2% зможуть сфальсифікувати, якщо будуть тиснути на комісії. Наша головна надія - спільний контроль опозиції і кандидати-мажоритарники, які не контролюються владою. У кожного з них будуть свої спостерігачі та члени комісії. І кожен з них, воюючи за свої голоси, буде захищати наші.
- Скільки мандатів опозиція може взяти в майбутньому парламенті?
- Це буде більшість з перевагою в два-три голоси. Може, 227 на 223. Адже, по суті, в країні двопартійна система. Пострадянська протистоїть проєвропейській, минуле - майбутньому. Але є тенденція, підтверджена результатами місцевих виборів, що європейські цінності просуваються на схід, ближче і ближче до лігва - Донецької області.
- Звільнення Тимошенко з колонії входить до першочергових завдань опозиції у разі перемоги на виборах?
- Ви говорили про моральні авторитети, а я - про моральні обов'язки. Так ось, звільнити Тимошенко - моральний обов'язок всієї опозиції.
Катерина Коберник
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас