Європейські труднощі 2012 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські труднощі 2012 року

Казна та Політика
1217
Новий рік розпочався в Європі так само, як закінчився старий - з підготовки до чергового антикризового саміту. Вже 30 січня голови держав і урядів країн-членів ЄС зберуться в Брюсселі, а потім будуть зустрічатися кожен місяць доти, доки не впораються з кризою заборгованості.
Фіскальний союз і грецька трагедія
Під керівництвом німецького канцлера Ангели Меркель і французького президента Ніколя Саркозі їм належить виробити текст угоди про фіскальний союз 26 країн-членів ЄС. Поки проти участі в цьому союзі категорично висловилася тільки Великобританія. Передбачається, що угода, що передбачає жорсткий контроль і більш суворі штрафні санкції за порушення бюджетної дисципліни, набере чинності вже протягом 2012 року.
Реструктуризацію грецьких боргів, взагалі-то, збиралися завершити ще до кінця 2011 року. Але в термін не вклалися. Складно йдуть переговори з банками про "добровільне" прощення Афінам половини наданих Греції кредитів: ніяк не можуть домовитися про відсотки, під які випускатимуться нові облігації державної позики. Спори лихоманять і сам тимчасовий уряд в Афінах. Парламентські вибори вирішено відкласти до кінця квітня, щоб зберегти дієздатність країни, що балансує на межі дефолту.
Як реагують вкладники на антикризові заходи?
У найближчі місяці країнам єврозони, що переживають кризу, доведеться рефінансувати приблизно 300 млрд своїх боргів. Ключове питання полягає в тому, чи вдасться їм це зробити за прийнятними відсотками? Стабфонду єврозони обсягом в 500 мільярдів євро може і не вистачити, щоб запобігти поширенню боргової кризи, наприклад, на Францію. Спроби сконструювати новий стабфонд шляхом перерахування додаткових коштів у МВФ європейськими центробанками поки успіхом не увінчалися. Такий захід блокує в першу чергу глава Німецького федерального банку Йенс Вайдман.
А ще над усіма зусиллями взяти під контроль ситуацію в єврозоні завис дамоклів меч рейтингових агентств. В кінці 2011 року вони пригрозили знизити кредитний рейтинг європейських держав, що мають вищу оцінку ААА. Якщо це станеться, то можуть підскочити відсотки за облігаціями державної позики, в тому числі і для Німеччини. Правда, автоматизму тут немає. Кредитний рейтинг США влітку 2011 року був знижений, а відсотки за американськими облігаціями залишилися на колишньому рівні.
Французький президент Ніколя Саркозі, однак, пов'язав свою політичну долю з збереженням за Парижем найвищого кредитного рейтингу. Якщо країна його втратить і також виявиться втягнутою у вир боргової кризи, то курс, взятий Саркозі, можна буде вважати таки, що не відбувся. Проблемою для нинішнього господаря Єлисейського палацу можуть стати і президентські вибори, що відбудуться в квітні: Саркозі буде непросто втриматися на другий термін.
Європейський центробанк і криза
Ключова роль в 2012 році випадає Європейському центробанку (ЄЦБ). Він - єдиний наддержавний інструмент єврозони, здатний швидко і гнучко реагувати на ситуацію на фінансових ринках. На даний момент ЄЦБ намагається стабілізувати європейську банківську систему. Банки, що опинилися в скрутному становищі, можуть під низький відсоток брати в ЄЦБ кредити в необмеженій кількості терміном на три роки. Таких кредитів ЄЦБ видав уже на загальну суму в 489 млрд євро.
Але банки не позичають ці гроші далі - фірмам або державам, а депонують в самому ЄЦБ. В результаті може виникнути кредитний параліч з досить відчутними наслідками для реальної економіки. До того ж до 30 червня 2012 року банкам наказано значно підвищити частку власного капіталу, щоб бути краще захищеними на випадок дефолту держав. Системоутворюючим банкам потрібно для цієї мети близько 100 мільярдів євро, які їм треба позичити у своїх акціонерів або на фінансових ринках.
Побоюючись інфляції, Європейський центробанк відмовляється запускати друкарський верстат. Адже в такому разі уряди відразу ж втратять стимули економити кошти. ЄЦБ, заявив його президент Маріо Драгі, не стане кредитором останньої інстанції для країн, що переживають кризу заборгованості. Деякі європейські уряди, однак, роблять на ЄЦБ тиск, намагаючись спонукати її діяти саме так хоча б стосовно країн півдня Європи. Тому вже в 2012 році стане ясно, чи вдасться Маріо Драгі зберегти обрану ним стратегію.
Спори про бюджет ЄС
На Європейський Союз чекають тяжкі переговори про бюджет ЄС на період з 2014 по 2020 роки. Вісім країн, які вносять у загальну казну більше, ніж з неї отримують, перший проект бюджету вже відкинули. Німеччина, зокрема, пропонує скоротити видаткову частину казни Євросоюзу (за проектом - 972 мільярди євро) на 120 мільярдів євро.
На порядку денному напевно постане і знижка для внесків Великобританії, яка діяла впродовж кількох десятиліть. Деякі держави ЄС вимагають її скасувати через відмову Лондона брати участь у фіскальному союзі. Немає згоди в Євросоюзу і в питанні про сільськогосподарські субсидії, більшу частину яких досі отримує Франція.
Крім того, вже найближчим часом Європейському Союзу належить прийняти рішення про черговий етап розширення організації. У червні має намір почати переговори про вступ до ЄС Чорногорія. А вже в березні Сербія хоче домогтися надання їй статусу кандидата в члени Євросоюзу.
Бернд Рігерт, Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас