Чиновник грецького уряду: Членство країни в єврозоні залежить від долі кредитної угоди з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновник грецького уряду: Членство країни в єврозоні залежить від долі кредитної угоди з ЄС

Казна та Політика
178
Греція може опинитися поза єврозоною, якщо не підпише нову кредитну угоду з ЄС. Про це заявив офіційний представник уряду Пантеліс Капсіс, повідомляє радіо "Маяк".
Учора керівник об'єднання грецьких банків Василіс Рапанос заявляв, що питання, чи залишиться Греція в єврозоні, має вирішитися в першому кварталі 2012 р.
Зараз Греція веде переговори щодо реалізації нової кредитної угоди з ЄС, яка включає 130-мільярдний пакет допомоги в обмін на чергові заходи зі скорочення витрат. Це дозволить скоротити багатомільярдний борг країни.
Раніше лідери Євросоюзу і найбільших країн єврозони пригрозили, що Греція може бути виведена зі складу валютного союзу, якщо країна не виконає програму. МВФ і ЄС зажадали письмових гарантій того, що влада Греції буде виконувати взяті на себе фінансові зобов'язання.
На початку листопада 2011 р. Міністр економіки ФРН Філіп Реслер повідомив, що Греція повинна провести економічні реформи або залишити зону євро. Як повідомив німецький чиновник, Греція повинна встати на ноги і перетворитися на конкурентоспроможну в економічному плані державу, у зв'язку з чим зволікань у питанні проведення реформ бути не повинно. Греція з вересня 2011 р. очікує отримання шостого траншу в розмірі 8 млрд євро в рамках першої програми допомоги, прийнятої в травні 2010 р., загальним обсягом 110 млрд євро. Без цих грошей країну може чекати дефолт.
Зазначимо, згідно з оцінками МВФ, Греція не справляється з досягненням цільових орієнтирів з оздоровлення фінансової ситуації, які були задані кредиторами, які прийшли до неї на допомогу. Про це заявляв представник Міжнародного валютного фонду Пол Томсен.
Тільки завдяки виділенню на початку грудня 2011 чергового траншу від міжнародних кредиторів Греції вдалося уникнути економічного колапсу. У розпорядження національного уряду було передано 8 млрд євро, які пішли на виплати у бюджетній сфері. В обмін на кредит, ЄС і МВФ вимагають від Афін чіткого виконання заходів жорсткої економії і проведення приватизації держмайна.
Відзначимо, 7 грудня ц.р. парламент Греції ухвалив державний бюджет на 2012 р., який передбачає заходи жорсткої економії. Більшістю голосів грецькі парламентарі схвалили вкрай непопулярні заходи жорсткої економії, необхідні для скорочення дефіциту і величезного суверенного боргу країни шляхом підвищення податків і скорочення держвидатків.
Згідно з документом, грецький уряд очікує дефіцит бюджету на наступний рік на рівні в 5,4% ВВП. Але це за умови, що буде успішно реалізована програма обміну грецьких державних облігацій з дисконтом в 50%, як це припускають рішення ЄС. В іншому випадку, дефіцит складе 6,7% ВВП.
За словами грецького прем'єра, бюджет збалансує скорочення витрат і зростання доходів. Ці показники уряд запланував на рівні 5 млрд євро і 4,5 млрд євро відповідно. Також бюджет передбачає вперше за останні роки первинний бюджетний профіцит - в обсязі 2,2 млрд євро, або 1,1% ВВП.
У цифровому значенні дефіцит держбюджету на 2012 р. складе 11,4 млрд євро (у 2011 році було 19,7 млрд). Первинний профіцит складе 2,18 млрд євро, або близько 1% ВВП (у 2011 році очікується на рівні 4,580 млрд євро, або близько 2,1% ВВП).
Безробіття очікується на рівні 17,1% (у 2011 р. було в середньому 15,4%). Інфляція повинна знизитися до 0,6% (у 2011 р. була закладена 2,8%).
Загальний спад економіки очікується в 2012 р. на рівні 2,8% ВВП (у 2011 році чекають падіння ВВП більш ніж на 5,5%).
Бюджет передбачає реалізацію середньострокової бюджетної програми на 2012-2015 рр., продовження структурних реформ, податкову реформу, прискорення програми приватизації та подальше скорочення держсектора.
Нагадаємо, 11 листопада 2011 р. в Греції завершилося формування перехідного коаліційного уряду на чолі з колишнім віце-президентом Європейського центробанку Пападемосом. Одне зі своїх першочергових завдань - домогтися надання Греції 8-мільярдного кредитного траншу в рамках чинної програми допомоги - новий уряд виконав, оскільки 30 листопада 2011 р. Єврогрупа дала добро на його виділення до середини грудня. Крім того, уряду необхідно заручитися другим пакетом фінансової допомоги від єврозони і Міжнародного валютного фонду - на 130 млрд євро.
Держборг Греції перевищує 340 млрд євро (160% від ВВП країни). У перерахунку на душу населення борг уряду становить близько 31 тис. євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас