Експерти: Динаміка фондових ринків emerging markets в 2012р буде залежати від зв'язків з Європою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Динаміка фондових ринків emerging markets в 2012р буде залежати від зв'язків з Європою

168
Фондові ринки emerging markets продемонстрували в 2011 році не настільки сильні результати, як очікувалося, і експерти розраховують на набагато більш позитивну динаміку в 2012 році, пише MarketWatch.
Фонд iShares MSCI Emerging Markets, що займається інвестиціями в ринки акцій країн з економікою, що розвивається, втратив в минулому році близько 20%. У попередні два роки фонд фіксував суттєві прибутки.
Китайський фондовий індекс Shanghai SE Composite та індійський Sensex впали за підсумками минулого року більш ніж на 20%, південнокорейський Kospi - на 11%, філіппінський PSEi - на 4,1%.
Чилійський фондовий індикатор IPSA знизився на 15%, єгипетський EGX30 – впав на 49%.
На цьому тлі виділяється венесуельський індекс, що додав за рік 79%.
"Економічне зростання в emerging markets, ймовірно, затьмарить підйом в решті світу в 2012 році, враховуючи слабкі перспективи економік розвинених країн", - відзначають аналітики Mirae Asset Global Investments.
"Акції компаній країн, економіка яких розвивається, виглядають привабливо, оскільки коефіцієнти ціна/прибуток" і "ціна/балансова вартість" залишаються нижчими від довгострокових історичних рівнів, - йдеться в огляді Mirae. - Ми очікуємо помірного припливу коштів у фонди інвестицій в активи emerging markets після того, як проблеми розвинених країн будуть подолані й апетит до ризику повернеться до докризового рівня".
За словами аналітика Frontier Strategy Group Метта Ласова, динаміка ринків акцій emerging markets в 2012 році залежатиме від їхніх зв'язків з єврозоною.
"Єврозона вже знаходиться в рецесії, яка, ймовірно, буде поглиблюватися, - відзначає експерт. - Ми оцінюємо як два до трьох шанси на те, що Греція вийде зі складу єврозони в наступному році".
"Найкращі позиції мають Індія та Індонезія, - вважають аналітики Frontier Strategy. - Ці країни характеризуються внутрішнім попитом, що швидко зростає, і диверсифікацією економіки, яка збільшується, що створює основи для зростання середнього класу, а також мають обмежені торговельні зв'язки з Європою".
Країни Близького Сходу та Латинської Америки пов'язані з Європою відносинами в сфері поставок сировини, проте в цьому випадку можна говорити про "середню прив'язку" до єврозони, вважають експерти.
"Скорочення попиту на нафту в Європі вплине на виручку держав, проте більшість ринків мають більш ніж достатні резерви для того, щоб впоратися з кризою", - відзначають аналітики.
На їхню думку, найгірші позиції в даній ситуації має Росія.
"Експорт нафти до Європи зараз є двигуном зростання російського ВВП більш ніж будь-коли раніше, - йдеться в огляді Frontier Strategy. - І якщо вартість експортованої нафти впаде нижче $110 за барель, закладених в бюджеті РФ, країна зіткнеться з бюджетним дефіцитом".
В 2011 р. індекс РТС впав на 21,9%, індекс ММВБ втратив 16,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас