Подвійна гра Віктора Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подвійна гра Віктора Януковича

4235
Президент України говорить про зближення з ЄС, однак орієнтується на Москву. Юлія Тимошенко, пише Die Welt, є невід'ємною складовою його покеру за владу.
Про чемпіонат Європи з футболу і демократію говорив Віктор Янукович під час свого новорічного звернення до громадян країни. Про екс-прем'єра Юлію Тимошенко, яка була переведена в одну з харківських в'язниць, він не згадав ні словом. Її переведення з київського СІЗО стало для експертів одним із доказів того, що чекати звільнення лідера опозиції в найближчому майбутньому не варто.
"Цього року популярність Януковича стрімко пішла на спад. Згідно з опитуваннями, чинного президента підтримують лише 15% українців. Народ обурюється з приводу зростання податків і комунальних платежів і зниження розміру пенсій. Багато хто також вважає, що рівень корупції при Януковичі виріс ще більше, і звинувачує президента в негативному іміджі України на Заході".
Якби Брюссель, продовжує автор, підписав Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Києвом до виборів, для Януковича це стало б великою удачею. 52% українців, згідно з опитуваннями, підтримують перспективу вступу країни в ЄС. А Брюссель, зі свого боку, тягне з підписанням угоди, киваючи на дефіцит демократії в країні - і конкретно на процес над Тимошенко.
"Янукович веде подвійну гру: він стверджує, що його цікавить європейська перспектива, залишаючи при цьому двері в Росію відкритими. Сусідня держава хоче залучити Україну в спільний з Казахстаном і Білоруссю Митний союз. Приманка Москви - дешевий газ".
На думку експерта по Східній Європі Німецького товариства зовнішньої політики Штефана Майстера, "дешевий газ піде в Україну лише в тому випадку, якщо вона не підпише Угоду про асоціацію".
Арсеній Яценюк, який очолює рух "Фронт змін", готовий об'єднатися в коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко напередодні виборів, щоб об'єднати голоси виборців. Він закликає ЄС не пов'язувати підписання Угоди про асоціацію з вироком Тимошенко, вказуючи на те, що в іншому випадку Брюссель штовхне Україну в обійми Москви.
На інтеграцію з ЄС сподівається і екс-глава МЗС України Петро Порошенко. "Наш основний виклик - це боротьба з корупцією", - говорить 46-річний підприємець, якого вважають одним зі спонсорів "помаранчевої революції". За його словами, Угода про асоціацію буде сприяти тому, що корумповані чиновники будуть покарані.
"На той випадок, якщо процес підписання угоди закінчиться повним фіаско, влада вже заздалегідь подумує про роздування антиєвропейського настрою. Так, навколоурядова газета "Сегодня" в кінці жовтня помістила на своїх сторінках "дороговказні замітки" з Брюсселя. У статті робиться акцент на те, що "столиця ЄС" наводнена арабами, циганами, наркоманами та бездомними". Подібні публікації не до душі насамперед молодим українцям: 26-річна Інна Кравець боїться, що Україна може опинитися в ізоляції. І якщо її чекає доля Білорусі, дівчина краще виїде з країни.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас