Сімейні цінності: Янукович посилює вплив власного політичного клану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сімейні цінності: Янукович посилює вплив власного політичного клану

3404
У 2012 році президент зробить ставку на посилення власного політичного клану. Перешкодити його планам може тільки незадоволене експансією "сім'ї" оточення.
Якщо вам від 30 до 40 років, ви народилися і провели молоді роки в Донецьку або Макіївці, а одного з друзів дитинства звали Саша Янукович, - вітаємо, наступного року ваші шанси отримати чиновницький портфель або депутатський мандат великі як ніколи.
Експансія близьких друзів сім'ї Президента та особисто відданих їй чиновників в ключові органи влади, що стрімко почалася в минулому році, в 2012 році продовжиться з новою силою. По-перше, свіжі кадри підтягнуть по службі зручних собі і лояльних до Віктора Януковича соратників. По-друге, активно посилювати свій поки нечисленний політичний клан візьметься сам гарант. "Вірною службою молода поросль покаже президенту, що по-справжньому свої люди на потрібних місцях - це величезний ресурс впливу, який Янукович із задоволенням посилить", - коментує політолог Володимир Фесенко. Затьмарити радість першої особи може лише його оточення. Звиклі впливати на кадрову політику влади олігархи можуть влаштувати Януковичу негласний бойкот і почати кланову війну.
Тато може
Листопадові кадрові рокіровки президента шокували навіть найбільш прозорливих аналітиків. Одним махом він взяв під контроль одразу два ключові відомства і один півострів - МВС, Податкову службу і Крим. При цьому експерти в один голос стверджують, що нові голови міліції та ДПАУ Віталій Захарченко та Олександр Клименко - протеже старшого сина президента Олександра Януковича.
"Безпосередній прихід до влади членів сім'ї або людей, до неї лояльних, - процес закономірний, - констатує політолог Вадим Карасьов і тут же додає: - Закономірний для режимів, які рухаються до авторитаризму". У тому, що цим шляхом йде і нинішній президент, якого Європа вже відкрито звинувачує у згортанні демократичних свобод і переслідуванні опозиції, експерт не сумнівається і чітко формулює логіку відбору сімейних кадрів: відсутність великих професійних та бізнес-досягнень і, як наслідок, незалежність від волі великих олігархів.
Цінні кадри
Під цей опис цілком підходить брат Олександра Клименка, в минулому довірена особа третього президента Віктора Ющенка - Антон Клименко. За даними інформованого джерела Фокуса, саме його кандидатуру "сім'я" зараз розглядає як керівника одного з регіональних відділень Нацбанку або навіть його закордонних представництв.
Ще одним новачком в поки ще вузькому сімейному колі в майбутньому році може стати глава Кіровоградської області Сергій Ларін. За словами самих регіоналів, за серйозні досягнення на нинішньому посту і віддаленість від великих груп впливу губернатор може навіть потрапити в число претендентів на пост прем'єра.
Якщо так, то в боротьбі за це крісло, він, швидше за все, зіткнеться з серйозним сімейним важковаговиком - головою Нацбанку Сергієм Арбузовим. "Його зараз пророкують і на місце прем'єра, і голови Мінфіну Федора Ярошенка", - розповідає Фесенко. І хоча поки чинний глава Кабміну не готовий віддати ні власний портфель, ні крісло свого протеже Ярошенка, політолог прогнозує, що після завершення в будь-якому випадку програшних для України газових переговорів з Москвою він буде змушений взяти на себе весь негатив і піти, залишивши місце новим висуванцям "сім'ї".
Але у такої рокіровки є серйозні супротивники - великі фінансові групи всередині ПР, для яких втрата важелів впливу на виконавчу владу дорівнює політичній та економічній смерті. "Згадайте Єгипет. Там військові виступили проти президента Мубарака тому, що не хотіли бачити наступником його сина", - проводить зрозумілу аналогію з Україною Карасьов. Він упевнений: якщо олігархи відчують, що "сім'я" витісняє їх з влади, вони почнуть боротьбу і задіють не тільки свої капітали, але й підконтрольні медіа. Щоб цього уникнути, в наступному році колишній політконсультант Секретаріату президента Ющенка радить Януковичу піти на компроміс: у разі відставки Азарова призначити на його посаду прийнятну для оточення фігуру, наприклад, нинішнього віце-прем'єра Андрія Клюєва.
Катерина Коберник
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас