Томенко: Українська влада планує виконати вимоги РФ щодо приватизації ГТС і "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Томенко: Українська влада планує виконати вимоги РФ щодо приватизації ГТС і "Нафтогазу"

439
Заступник голови Верховної Ради України (обраний за списками БЮТ) Микола Томенко вважає, що тайм-аут в переговорному процесі з РФ щодо газової угоди був узятий через необхідність виконання українською владою вимог російської влади щодо реорганізації та можливої приватизації української газотранспортної системи і НАК "Нафтогаз України".
"Цілком очевидно, що Росія не йде на підписання угоди, оскільки вона поставила жорстку вимогу: приватизацію української ГТС і реорганізацію НАК "Нафтогаз України" з контрольним пакетом з боку Росії", - цитує слова Томенка його прес-служба у вівторок.
Разом з тим, він повідомив, що на наступному пленарному тижні Верховна Рада має намір включити до порядку денного проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу. Даним законопроектом, зокрема, передбачається, що "реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, і НАК "Нафтогаз України" здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України".
У прес-службі нагадали, що Верховна Рада раніше конституційною більшістю ухвалила рішення про заборону приватизації чи передачі активів газотранспортної системи України, і в чинному законі сказано, що "реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, а також їх приватизація забороняються".
Томенко нагадав, що зазвичай останній пленарний тиждень сесії після новорічних свят ніколи не був конфліктним. Тому, на думку політика, і виник задум у влади розглянути такий принциповий законопроект саме в ці дні. Проте, підкреслив віце-спікер, опозиція робитиме все, щоб не допустити його схвалення. "Це питання національних інтересів і державної незалежності України", - зазначив Томенко. "І якщо законопроект буде схвалений, то це ще один крок до відмови від частини державного суверенітету України", - додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас