Демократ Обама на виборах президента США переможе тільки завдяки республіканцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демократ Обама на виборах президента США переможе тільки завдяки республіканцям

Казна та Політика
862
Боротьба за пост президента США офіційно починається 3 січня. Головна тема передвиборної кампанії вже відома - ситуація в економіці. Це слабке місце адміністрації Обами. Але у нього є всі підстави для оптимізму.
Вибори кандидата на пост президента США від Республіканської партії 3 січня 2012 року в штаті Айова вважаються офіційним початком передвиборчої кампанії в країні. Явного фаворита республіканців назвати поки що важко. Зараз ясно одне: домінуючою темою передвиборних перегонів буде економіка, якщо, звичайно, на Америку не обрушиться природна катастрофа і щось подібне.
Економіка вирішує все
У зв'язку з цим в США згадують слова політтехнолога, який допомагав демократу Біллу Клінтону в 1992 році. Передвиборна кампанія Клінтона, який був тоді губернатором Арканзасу, тільки починалася. А його помічник прославився фразою: "It's the economy, stupid" ("Вся справа в економіці, бовдури").
"Зрештою, американці вибирають того кандидата, який, на їхню думку, швидше за інших здатний привести їх до добробуту, - пояснює Ден Оденвальд, 36-річний торговий консультант з Вашингтона. - Зараз же безробіття перевищує 8 відсотків, економіка розвивається ні добре, ні погано, люди відчувають невпевненість".
Удача Обамі не завадить
Чотири роки тому за нинішнього президента США демократа Барака Обаму віддали свої голоси передусім молоді виборці, афроамериканці та вихідці з Латинської Америки. "Вони більше вірили в його здатність оживити економіку, ніж у здатність конкурента Обами - Джона Маккейна. Тепер Обама повинен терміново довести, що зміг виправдати ці очікування. Інакше багато хто з його тодішніх прихильників може просто не піти на вибори", - говорить експерт зі США Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Йозеф Брамль.
Діючому президентові, вважає Брамль, терміново потрібні удача та обнадійливі дані про стан економіки. Проводячи футбольні паралелі, можна сказати, що команді Обами потрібно відіграти відставання в два м'ячі, хоча залишилося грати лише двадцять хвилин. Барак Обама ризикує втратити довіру найбільшої групи виборців - тих, хто ще не визначився зі своїм вибором. Таких в Америці - майже половина. Але незважаючи на нинішню складну ситуацію в економіці, найбільший козир демократів у них, як і раніше, в руках. Це їхні суперники, кандидати від Республіканської партії.
Слабкість республіканців - запорука перемоги демократів
Система непрямих виборів у США наочно продемонструвала в 2000 році, що кандидату потрібно набрати не просту більшість голосів виборців, а більшість голосів вибірників в кожному з американських штатів. Останні опитування показують, що серед виборців у більшості штатів лідирує Обама.
У відставанні від президента-демократа республіканці можуть звинувачувати тільки самих себе. Досі серед них не визначився очевидний фаворит, якого 3 січня, можливо, зможуть виявити учасники закритого партійного засідання Республіканської партії в Айові. Проблема в тому, що між собою складно домовитися представникам трьох основних течій республіканців - християнським консерваторам, орієнтованим на економіку прихильникам лівого крила партії та членам більш різношерстого популістського руху "Чаювання" (Tea Party).
Поки жоден з можливих кандидатів не зміг переконати більшість республіканців в тому, що саме за нього їм слід проголосувати, а тому ці кандидати не справляють враження сильних суперників чинного президента. Найкращі шанси заручитися підтримкою Республіканської партії пророкують колишньому губернатору штату Массачусетс Мітту Ромні і конгресмену з Техасу Рону Полу.
В Обами поки жодного серйозного суперника
Лідируючий, згідно з опитуваннями, Ромні може розраховувати на голоси багатьох розчарованих демократів і виборців, які хочуть бачити на посаді президента США експерта, здатного поставити економіку країни на ноги. Але успішний підприємець Ромні - за віросповіданням мормон з досить ліберального штату, а це навряд чи сподобається більшості республіканців, що дотримуються консервативних поглядів.
Мало шансів завоювати більшість і у Рона Пола, улюбленця руху "Чаювання". Американець Пол - більш ніж нетиповий представник Республіканської партії. Він виступав проти війни в Іраку, а в своїх передвиборних промовах закликає до того, щоб надати штатам право самим вирішувати питання легалізації абортів і марихуани. "Під час праймеріз Рон Пол зможе відібрати в інших кандидатів голоси найбільш ліберальної частини республіканців, але це не більше 10 відсотків. Шансів стати президентом у нього немає", - вважає політолог Йозеф Брамль.
Спікер Палати представників Ньют Гінгріч, що свого часу вважався фаворитом, буквально на очах перетворюється на аутсайдера, в той час як набирає очки консерватор Рік Санторума, який нещодавно програв губернаторські вибори. Втім, німецький аналітик Браймль впевнений: жоден з кандидатів не відповідає всім критеріям, які потрібні для того, щоб скласти серйозну конкуренцію Бараку Обамі.
Джефферсон Чейз, Михайло Бушуєв
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас