Експерт: Українська ГТС буде завжди цікавою Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українська ГТС буде завжди цікавою Росії

Енергетика
368
Для постачання російського газу в Європу, навіть у разі повного запуску "Північного потоку" і будівництва "Південного", українська газотранспортна система буде залишатися в деякому роді незамінною. Адже цей шлях транспортування газу економічно вигідний, а крім того, Україна має великі газові сховища для резервування великих обсягів газу. Про це в коментарі УНН повідомив експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко.
На думку експерта, український газопровід дешевший і надійніший в експлуатації, ніж "Північний потік", який вже частково запрацював, а також "Південний потік", який ще залишається тільки проектом. І він завжди буде цікавим Росії, хоча б як резервна магістраль для транспортування газу до Європи.
Крім того, Дяченко відзначив, що "Південний потік" - проект, який буде складно втілити в життя. "Домовленість з Туреччиною - це важливо, але це все не вирішує. Для того щоб цей проект просувався нормально, для нього потрібна підтримка Європейської комісії. Адже цей проект не відповідає третьому енергетичному пакету через те, що такі компанії як Газпром не мають права займатися транспортними проектами (згідно з рішенням Єврокомісії, компанії, що добувають нафту і газ, не мають права займатися їх транспортуванням - Ред.). Єврокомісія може зробити виняток, як у випадку з "Північним потоком", якщо вважати цей проект стратегічно вигідним для Європи. І підтримку Єврокомісії необхідно мати з багатьох питань, такої підтримки поки немає", - підкреслив експерт.
Дяченко наголосив, що незважаючи на те, що в Росії виділяються чималі кошти на просування цього проекту, його вигода з економічної точки зору дещо сумнівна.
"Я великий скептик цього проекту. Він навіть порівняно з "Північним потоком" занадто дорогий, там дуже багато складних невирішених, в тому числі і технічних, питань, а найголовніше - він є конкурентом Nabucco (Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3300 кілометрів з Туркменістану та Азербайджану в країни ЄС, перш за все, Австрію та Німеччину - Ред.)", - зазначив експерт.
Дяченко наголосив, що проект "Південний потік" буде набагато дорожчим від "Північного потоку" і в експлуатації. Крім того, експерт відзначив, що у "Південного потоку" практично відсутнє економічне обґрунтування його вигоди.
"Російські експерти розглядають один цікавий варіант вигоди Росії від будівництва "Південного потоку". У разі його будівництва Росія матиме більше підконтрольних їй шляхів поставок газу до Європи і зможе обмежувати його постачання більш точково, для окремих груп країн", - зазначив експерт.
Як повідомлялося, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер доручив профільним підрозділам скоригувати графік робіт за проектом будівництва газопроводу "Південний потік" для прискорення його реалізації.
Раніше влада Туреччини оголосила, що дозволить прокласти газопровід в Чорному морі в своїх територіальних водах. Разом з тим Балканські країни, через території яких також повинен пройти газопровід, ще не дали офіційної згоди.
Нагадаємо, "Південний потік" - російсько-італійсько-французько-німецький проект системи газопроводів, повинен пройти по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варну (або в Румунію) і далі через Балканський півострів до Італії та Австрії.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас