Дефіцит бюджету Іспанії може перевищити прогноз уряду в 8% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит бюджету Іспанії може перевищити прогноз уряду в 8% ВВП

Казна та Політика
107
Дефіцит бюджету Іспанії може перевищити раніше прогнозовані урядом 8% ВВП. Таку заяву сьогодні зробив міністр економіки королівства Луїс де Гуіндос у своєму першому інтерв'ю місцевим ЗМІ після призначення в листопаді 2011 р., передає Reuters.
"Цілком можливо, що ми перевищили прогнозні 8%, але навіть якщо це й так, то не набагато", - зазначив Гуіндос.
Наприкінці минулого року міністр озвучив прогноз, згідно з яким в економіці Іспанії в I кварталі 2012 р. так само, як і в IV кварталі 2011 р., буде спостерігатися рецесія. За розрахунками іспанської Мінекономіки, у звітні квартали скорочення ВВП країни складе 0,2-0,3%.
Виробництво в країні в грудні 2011 р. не оговталося від спаду, який був раніше, що посилює побоювання аналітиків, які прогнозують рецесію національної економіки в найближчі квартали.
Спочатку влада країни розраховувала, що дефіцит за підсумками 2011 р. складе 6% від ВВП, однак консерватори, які прийшли в грудні минулого року до влади, підвищили цю оцінку до 8%.
Переглянуту оцінку бюджетного дефіциту 30 грудня 2011 р. озвучила віце-прем'єр Іспанії Сорайя Саєнс де Сантамарія, оголошуючи перші заходи бюджетної економії нового уряду. За її словами, адміністрація прем'єр-міністра Маріано Рахоя схвалила скорочення державних витрат в 2012 р. на 8,9 млрд євро, що буде реалізовано, у тому числі, за рахунок замороження окладів держслужбовців і припинення найму нових співробітників до держорганів.
Крім того, уряд Іспанії тимчасово - на два роки - підвищить податки на забезпечених громадян, що дозволить зібрати в казну додатково близько 6 млрд євро.
Відзначимо, Іспанія почала виходити з рецесії, що почалася на тлі глобальної фінансової кризи, лише минулого року. Однак в 2011 р. після двох кварталів економічного підйому ВВП країни продемонстрував нульове зростання в липні-вересні.
21 грудня 2011 р. Маріано Рахой, лідер правоцентристської Народної партії, яка перемогла на листопадових парламентських виборах, прийняв присягу прем'єр-міністра Іспанії. Раніше Рахой пообіцяв, що значно знизить державні витрати на всіх рівнях для скорочення дефіциту держбюджету в рамках антикризового пакета обсягом 16,5 млрд євро. Він також пропонує ввести податкові пільги для іспанських компаній, щоб скоротити безробіття, яке на даний момент становить 21,5%.
Правоцентристський уряд Рахоя має переконати інвесторів у тому, що Іспанія зможе уникнути долі Греції, Португалії та Ірландії, які в 2010-2011 рр. звернулися по міжнародну фінансову допомогу через різке подорожчання держпозик. Новій владі доведеться скорочувати дефіцит бюджету в умовах стагнації економіки та безробіття на рівні 23% - найвищого в Європі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас