Питання перебування Греції в єврозоні має вирішитися в січні-березні 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання перебування Греції в єврозоні має вирішитися в січні-березні 2012 р.

Казна та Політика
218
Питання, чи залишиться Греція в єврозоні, має вирішитися в першому кварталі 2012 року. Про це повідомив керівник об'єднання грецьких банків Василіс Рапанос, передає радіо "Свобода".
"Або ми залишимося в єврозоні, але знизимо рівень життя для кожного, або вийдемо з євро і повернемося на кілька десятиліть в минуле", - сказав він.
В даний час Греція веде переговори щодо реалізації нової кредитної угоди з ЄС, яка включає 130-мільярдний пакет допомоги в обмін на чергові заходи зі скороченню витрат. Це дозволить скоротити багатомільярдний борг країни.
Раніше лідери Євросоюзу і найбільших країн єврозони пригрозили, що Греція може бути виведена зі складу валютного союзу, якщо країна не виконає програму. МВФ і ЄС зажадали письмових гарантій того, що влада Греції буде виконувати взяті на себе фінансові зобов'язання.
Напередодні канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що Афіни отримають черговий кредитний транш в рамках міжнародної допомоги тільки в тому випадку, якщо всі лідери політичних партій, що підтримують новий уряд Греції, представлять письмове зобов'язання провести реформи і направлять його міністрам фінансів країн єврозони.
При цьому Меркель уточнила, що "грецьке питання" поки не вирішене, додавши, що для виділення Афінам чергового траншу необхідно отримати підпис на документі про проведення реформ не тільки від прем'єр-міністра Греції, але і від лідерів партій, що підтримують новий уряд . "Інакше шостий кредитний транш не може бути виплачений", - уклала Меркель.
21 листопада 2011 р. Пападімос закликав лідерів політичних партій країни відправити міністрам фінансів країн єврозони письмове підтвердження того, що в країні будуть проведені реформи, щоб таким чином переконати кредиторів надати країні фінансову допомогу. Однак, незважаючи на заклики голови уряду, окремі депутати зазначили, що не планують погоджуватися з умовами кредиторів.
На початку листопада 2011 р. Міністр економіки ФРН Філіп Реслер повідомив, що Греція повинна провести економічні реформи або залишити зону євро. Як повідомив німецький політик, Греція повинна встати на ноги і перетворитися на конкурентоспроможну в економічному плані державу, у зв'язку з чим зволікань у питанні проведення реформ бути не повинно. "У греків є вибір: реформи і членство у валютному блоці або відсутність реформ і вихід із єврозони. Третього не дано", - зазначив тоді Реслер.
Греція з вересня 2011 р. очікує отримання шостого траншу в розмірі 8 млрд євро в рамках першої програми допомоги, прийнятої в травні 2010 р., загальним обсягом 110 млрд євро. Без цих грошей країну може чекати дефолт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас