Експерт: Нацвалюта впаде до 12 гривень за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нацвалюта впаде до 12 гривень за долар

Валюта
14451
Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважає, що в лютому-березні курс національної валюти може девальвувати до рівня 11-12 гривень за долар.
За словами експерта, курс гривні 2011 р. вдалося утримати тільки завдяки тому, що Національний банк зменшив протягом вересня-листопада на 5,8 мільярда доларів обсяг золотовалютних резервів, а також дещо скоротив грошову масу. "Але в 2012 році Нацбанк вже не зможе цього робити. Я думаю, що вже в лютому-березні курс гривні може не втриматися, і відбудеться його падіння до рівня 11-12 гривень за 1 долар. Січень швидше за все буде спокійним, але і тут є питання, оскільки Україна повинна розрахуватися за газ, спожитий в грудні 2011 року", - сказав Соскін.
Експерт також відзначив, що Нацбанк деякий час зможе утримувати стабільний курс гривні за умови отримання Україною кредиту від Міжнародного валютного фонду, а також у разі реструктуризації фондом її боргу. "2012 року необхідно повернути прямий державний борг близько 5,5 мільярда доларів. При цьому, з них - 3,5 мільярда доларів боргу МВФ. Якщо МВФ нічого не виділить Україні і просто реструктурує її борг, то навіть цього буде достатньо, щоб зберегти курс гривні", - зазначив Соскін.
При цьому, експерт додав, що в такому разі Нацбанк зможе підтримувати стабільність нацвалюти тільки протягом першого кварталу 2012 року, після чого Україна знову зіткнеться з невирішеними економічними проблемами.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас