Другий зонд GRAIL успішно вийшов на навколомісячну орбіту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другий зонд GRAIL успішно вийшов на навколомісячну орбіту

41
Другий з зондів-близнюків нової місячної місії GRAIL - GRAIL-B 2 січня успішно вийшов на цільову навколомісячну орбіту, повідомляє Лабораторія реактивного руху НАСА в своєму мікроблозі на Twitter.
Як передають РИА Новости, два зонди GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), у завдання яких входить складання безпрецедентно точної карти гравітаційного поля Місяця, були запущені 10 вересня.
На шлях до Місяця за складною економічною траєкторію їм було потрібно близько 3,5 місяця. GRAIL-A пролетів близько 4,2 мільйона кілометрів, а його "напарник" - 4,3 мільйона кілометрів, при тому, що дистанція до Місяця становить близько 402 тисяч кілометрів і "Аполлон" долали цю відстань за три доби.
Такий кружний шлях - через точку Лагранжа L1, де врівноважується гравітація Сонця і Землі - знадобився, щоб не витрачати багато палива на гальмування біля Місяця. Економія палива дозволила обійтися відносно невеликими апаратами, і відповідно, однією ракетою для запуску обох апаратів, в той час як при "звичайному" маршруті довелося б використовувати дві ракети.
Фахівці центру управління польотом підтвердили, що апарат вийшов на задану орбіту. З цього моменту починається нова фаза місії, під час якої апарати будуть поступово "стягувати" свої орбіти, наближаючи її до кругової. До 8 лютого період обертання зондів скоротиться з 11,5 до 2 годин, а висота орбіти буде доведена до робочої - 55 кілометрів. Потім протягом місяця буде проходити точна настройка орбіт і положення апаратів, і тільки 8 березня стартує 82-денна наукова фаза місії, яка завершиться до кінця травня.
Рухаючись по однаковій орбіті один за іншим, зонди з високою точністю будуть вимірювати відстань між собою, фіксуючи зміни, пов'язані з гравітаційними аномаліями. За словами наукового керівника проекту Марії Зубер, відстані між зондами будуть вимірюватися з точністю до десятих часток мікрона.
У результаті вчені зможуть отримати безпрецедентно точну карту гравітаційного поля Місяця, яка дозволить їм з'ясувати деталі внутрішньої будови природного супутника Землі, а також перевірити деякі гіпотези про її народження та еволюції. Зокрема, ці дані допоможуть перевірити теорію про існування другого місяця.
Основна наукова програма місії триватиме 82 дні - з березня по червень. Оскільки нікель-водневі акумулятори апаратів відносно слабкі, червневе місячне затемнення може розрядити їх настільки, що зонди не зможуть працювати далі.
Загальна вартість проекту становить близько 496 млн доларів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас