На Фіджі скасують 3-річний надзвичайний стан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Фіджі скасують 3-річний надзвичайний стан

248
Влада острівної держави Фіджі з 7 січня 2012 р. скасує надзвичайний стан в країні, який було введено в 2009 році.
Як передає Лента.ру з посиланням на Agence France-Presse, про це у своєму посланні до народу країни заявив прем'єр-міністр Вореке Байнімарама, колишній командувач армією Фіджі.
У своєму посланні Байнімарама заявив про зняття всіх введених в країні обмежень, що дозволить почати консультацій щодо нової конституції Фіджі.
Надзвичайний стан на Фіджі було введено в квітні 2009 року після того, як суд країни визнав незаконним військовий переворот в 2006 році, який привів Байнімарама до влади. Надзвичайний стан, спочатку введений терміном на 30 днів, обмежив свободу слова і зборів в країні. Крім того, в країні була скасована конституція, а також розширені повноваження поліції, якій дозволили затримувати людей без пред'явлення звинувачень.
Фіджі, колишня британська колонія, здобула незалежність в 1970 році. Байнімарама став головою острівної держави в 2006 році під час безкровного державного перевороту, але навесні 2009 року Апеляційний суд Фіджі визнав незаконним тимчасовий уряд Байнімарама.
Президент країни Рату Йосефа Ілоїло у відповідь звільнив суддів, скасував конституцію, повернувши Байнімараму до влади. Після цього прем'єр заявив, що раніше 2014 року вибори нового президента Фіджі не відбудуться. У липні 2009 року президент Ілоїло пішов у відставку, а Байнімарама призначив президентом колишнього воєначальника.
У результаті Фіджі через політичну кризу виключили з Форуму тихоокеанських островів - організації, що об'єднує півтора десятки острівних держав. Крім того, Фіджі виключили з Британської співдружності, що об'єднує понад 50 колишніх британських колоній і інших країн світу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас