З Нового року кожен білорус став мільйонером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Нового року кожен білорус став мільйонером

Валюта
1430
З першого дня нового року, згідно з рішенням уряду Білорусі, мінімальна місячна заробітна плата в країні дорівнює мільйону білоруських рублів.
За чинним курсом Нацбанку, це - майже 120 доларів. Відтепер роботодавець будь-якому дисциплінованому працівнику, який виконує "норми праці", не має права платити менше, передає ВВС.
У міністерстві праці та соціального захисту пояснюють, втім: мова йде про нараховану суму. "На руки", після виплати прибуткового податку, пенсійних відрахувань та іншого, стільки чекати не варто. Але, як офіційно підкреслюється, порівняно з 1 січня 2010-го, "мінімалка" зросла більш ніж в два рази.
Економіст Михайло Залеський налаштований критично: "Це пропагандистський мільйон. Мільйон, який люди повинні побачити по телевізору під коментар, як добре жити в нашій країні".
На сайті міністерства у розділі "Вакансії" з першого дня нового року заповітний мільйон пропонується тим, кому кілька днів тому гарантували менше. Інститут підготовки наукових кадрів Національної Академії Наук шукає кандидата наук з англійською, пропонуючи трохи більше мільйона. Але в обласному Могильові викладачу вузу обіцяють тільки 950 тисяч білоруських рублів. Тільки на "мінімалку" у регіонах може розраховувати лікар.
Аналітик Леонід Заїко прогнозує в ситуації, що склалася, різкий відтік кадрів, "благо умови Митного союзу і ЄЕП дозволяють виїхати не за тридев'ять земель".
"Зараз молодий спеціаліст після вузу отримує не більше 200 доларів. За планом уряду, зростання зарплати за рік передбачено 3%. Тобто, в наступному році наш молодий спеціаліст отримає 206 доларів. І для того, щоб йому тут дійти до порівнянної за рівнем освіти та кваліфікації зарплати російської, потрібно десь 50 років, - пояснює Заїко. - Висновок який? Тут нічого робити! Нехай тут залишаються пенсіонери, діти наших чиновників і вони самі, вирішує працездатний білорус, вирушивши шукати кращого життя за кордоном" .
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас