10 ризиків для глобальної економіки в 2012 р. за версією Deutsche Bank — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 ризиків для глобальної економіки в 2012 р. за версією Deutsche Bank

Казна та Політика
817
Аналітики німецького Deutsche Bank провели аналіз загроз світовій економіці і склали рейтинг ризиків, які інвесторам треба враховувати у своїх планах на 2012 р.
Першим у списку наведено вихід Греції із зони євро. Реалізація цього сценарію призведе до колапсу грецької банківської системи, "набігів" на фінансові організації інших периферійних країн Європи та збитків приватних кредиторів, які виступають власниками держоблігацій республіки, яка перебуває на межі дефолту. Надійною мірою захисту від такого розвитку подій, на думку експертів, може стати вихід з європейських активів та інвестиції в золото, цінні папери казначейства, відкриття довгих позицій в ієнах або фунтах стерлінгів, а також за індексом волатильності VIX.
Друге місце в рейтингу зайняла ймовірність кризи фондування в Італії та Іспанії, що позбавить обидві країни доступу до позикових коштів і викличе ризики як для зони євро, так і для глобальної фінансової системи. Як страховки від цього сценарію можна використовувати короткострокові вкладення у французькі і британські банки, короткі позиції в східноєвропейських валют, а також довгі позиції по опціонах, прив'язаних до індексів дефолтного свопу кредитного.
На третій позиції - ризик другої хвилі рецесії в США або можливість зниження кредитного рейтингу провідної світової економіки. Для підстраховки учасникам ринку варто більше вкладатися в нефінансові активи, а також підприємства нециклічного сектора з високим кредитним рейтингом, впевнені в Deutsche Bank.
Під номером чотири в списку стоїть сповільнення зростання економіки Китаю до 5-6% на рік, що викличе падіння цін на сировину. Від цієї загрози учасники ринку можуть убезпечити себе за рахунок пут-опціонів по сировинних кошиках.
На п'ятому місці наведена втрата Францією - другою економікою Євросоюзу - найвищого кредитного рейтингу, що підвищить напруженість на ринку фондування і негативно позначиться на діяльності європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Захистити свої активи від такого сценарію можна за допомогою вкладень у французькі кредитно-дефолтні свопи.
Далі в списку йде стрімке та стійке зниження обсягів кредитування з боку європейських банків, у результаті чого за півтора роки обсяг доступного фінансування скоротиться на 2 трлн дол. На думку аналітиків, уникнути негативного впливу цього сценарію можна за рахунок вкладень в циклічні сектора економіки, папери з більш низьким кредитним рейтингом і відкриття довгих позицій індексу волатильності VIX.
На сьомій позиції експерти розмістили кредитну кризу на сировинних ринках, що може призвести до зниження вартості "коммодітіз". В якості запобіжного захисту позичальникам рекомендують залучати фінансування на американському борговому ринку.
На восьмій позиції в опублікованому списку - втрата золотом та іншими активами, які традиційно вважаються "захисними", відповідного статусу, від чого можна застрахуватися за рахунок вкладень в інші активи з найвищим рейтингом, таких як наднаціональні облігації і державні цінні папери з гарантією.
На дев'ятому місці - зростання дефіциту американських пенсійних фондів, від чого можна захиститися за допомогою придбання пут-опціонів на фондові індекси.
Під номером десять у рейтингу виявилося більш стрімке, ніж прогнозують, економічне зростання. Експерти вважають, що гра проти ринку пов'язана з непередбаченими ризиками, підготувати себе до яких можна за рахунок хеджування на диференціалі між 10-річними і 20-річними валютними свопами по євро та придбання мезонінних облігацій.
Зазначимо, аналітики очікують, що проблеми світової економіки в 2012 р. збільшаться. Ризик виходу в 2012 з єврозони для Греції, Португалії та Ісландії оцінюється в 80%. Також з уст деяких експертів лунають думки про те, що наступний рік стане роком початку розвалу Євросоюзу, провокуючи сповільнення зростання світової економіки і побоювання щодо стійкості глобальної банківської системи.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас