Найбільших втрат в 2011 р. зазнав фінансовий сектор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільших втрат в 2011 р. зазнав фінансовий сектор

529
Для багатьох великих корпорацій, що входять до списку Fortune Global 500 (рейтинг 500 найбільших світових компаній, критерієм складання якого служить виручка), цей рік став дуже тяжким. Європейська боргова криза - тема, що не сходить з головних шпальт ЗМІ, - зробила найбезпосередніший вплив на їх котирування. Інвестори із завмиранням серця стежили за новинами з європейського фронту, чуйно реагуючи на заяви європейських лідерів.
Першими під удар "інформаційного шторму" потрапили компанії фінансового сектора, такі як американські Bank of America і Goldman Sachs.
Однак туго в 2011 р. довелося не тільки банкам, а й автовиробникам і авіабудівним компаніям, які зазнавали збитків через загальну слабкість світової економіки і нездатність європейської влади взяти ситуацію під контроль.
Капіталізація 34% компаній зі списку Fortune Global 500 скорочувалася в минулому році катастрофічно швидкими темпами.
Так, капіталізація американського банку Bank of America за минулий рік скоротилася на 58%, досягнувши позначки в 58 млрд дол. У листопаді 2011 р. ціна акції цієї компанії впала до дворічного мінімуму. Тоді ж глава кредитної організації оголосив про програму масштабної реорганізації бізнесу, згідно з якою BofA скоротить 30 тис. робочих місць, що дозволить економити по 5 млрд дол. щорічно до 2014 р. У травні 2011 р. аналітики Barclays Capital попередили, що не варто очікувати зростання чистих активів банку протягом наступних 5 років. За їхніми словами, відновити довіру інвесторів до акцій Bank of America може стабілізація обстановки в США і Європі.
Минулий рік виявився невдалим і для ритейлера офісних і канцелярських товарів OfficeMax, капіталізація якого "розтанула" на 72%. Продажі компанії скоротилися більш ніж на 1 млрд дол. в період з 2006 р. по 2010 р.
У 2011 р. компанія знову розчарувала акціонерів, оприлюднивши невтішні результати за III квартал 2011 р. і підтвердивши прогнози експертів Goldman Sachs, які повідомили про "дуже слабкі показники OfficeMax щодо маржинальності бізнесу". Корпорація все ще сподівається подолати "чорну смугу", але несприятлива обстановка операційна сильно ускладнює процес. У листопаді OfficeMax повідомила, що базові операційні показники бізнесу можуть бути відновлені не раніше 2013 року.
Серед аутсайдерів фондового ринку опинилася і материнська компанія одного з найбільших авіаперевізників США - American Airlines, в кінці листопада 2011 р. подала до суду заяву з метою захисту від кредиторів. Одночасно AMR Corp. змінила свого голову - новим виконавчим директором і головою ради директорів став Томас Хортон. За його словами, на такий крок компанію штовхнули в тому числі зростаючі ціни на авіапальне, відтік забезпечених клієнтів і профспілки.
Експерти вважають, що колись найбільша авіакомпанія світу, швидше за все, "не виживе". Причина невдач криється в непідйомних витратах, які несе бізнес на тлі посилення конкуренції з боку бюджетних авіаперевізників, зниження продуктивності праці при старінні авіапарку.
Зазначимо, минулий рік став одним з найбільш непостійних в історії фондового ринку на тлі боргової кризи в Європі, яка перервала зростання котирувань, що тривало два роки поспіль на американських торгових майданчиках.
Так, пан'європейський індекс FTSE 100 втратив за підсумками року 5,6% - максимальне річне зниження з 2008 р.
Американський фондовий ринок також пережив не найвдаліший рік - індекс S & P 500 в 2011 р. підвищився всього лише на 0,4%, високотехнологічний індекс Nasdaq відступив на 1,8%. Класичний індекс Dow Jones, проте, зріс на 5,5%.
Найбільш прибутковими виявилися акції компанії McDonald's, більше всього впали в ціні акції Bank of America. Враховуючи різко зрослу волатильність, багато інвесторів вважають за краще залишатися осторонь від фондового ринку, вкладаючи кошти в більш безпечні активи, у тому числі в казначейські облігації США.
Вартість нафти за рік підвищилася на 8,2%. Лютневі ф'ючерсні контракти на нафту марки WTI на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі завершили рік на рівні 99 дол. за барель.
Експерти сходяться на думці, що європейська боргова криза, яка значно впливає на перебіг торгів у США і в Азії, ще не закінчилася. У новому році, як очікується, уряди єврозони продовжать "затягувати паски" і битися за довіру інвесторів в умовах нульового економічного зростання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас