Армія США представила безпілотний вертоліт-шпигун — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Армія США представила безпілотний вертоліт-шпигун

54
Збройні сили США представили свою нову розробку - безпілотні вертольоти, обладнані 1,8-гігапіксельною камерою.
Як заявляє американське командування, нова розробка відкриває великі можливості для ведення стеження і пошукових операцій, повідомляє російська служба ВВС.
У заяві йдеться, що три такі безпілотники в кінці весни надійдуть у розпорядження сил НАТО в Афганістані.
Перші вертольоти-безпілотники були створені на заводах компанії Boeing, проте інші виробники також можуть поборотися за право випускати ці апарати.
Безпілотники A160 Hummingbird можуть здійснювати вертикальний зліт і посадку, тому їм не потрібна злітна смуга, попередні моделі безпілотних літальних апаратів не мали таких можливостей.
Крім цього, як заявляють розробники, новий безпілотний літальний апарат здатний парити в повітрі.
Тестові польоти гелікоптера пройдуть в штаті Арізона на початку року, а потім нові безпілотники відправляться до Афганістану.
Ще одна особливість вертольота-безпілотника - надчутлива камера Argus-IS, здатна робити знімки з роздільною здатністю 1,8 гігапікселів. Камера Argus-IS була названа так по імені всевидючого стоокого титана Аргуса Панопта з грецької міфології.
Раніше камери з такою високою роздільною здатністю в безпілотниках не використовувалися. 1,8-гігапіксельна камера в 900 разів чутливіша від 2-мегапіксельної, яка використовується в деяких стільникових телефонах.
Система також може забезпечувати відеотрансляцію в режимі реального часу зі швидкістю 10 кадрів в секунду.
За даними армійського керівництва, можливості камери дозволяють вести спостереження за людьми і машинами з висоти 6,1 км на площі 168 квадратних кілометрів.
Крім цього, апарат здатний вести спостереження за 65 окремими предметами в окремих "вікнах". Спостереження за людьми, автомобілями та іншою технікою можливо, навіть якщо ці об'єкти рухаються в різних напрямках.
"Якщо наприклад якась група людей розходиться з одного місця в різних напрямках, апарат не питає, чи повинен він стежити за об'єктом один, два або три, - пояснює керівник програми Брайан Ленінгер. - Ці апарати кажуть: я буду стежити за ними всіма одночасно і автоматично".
Випробування вертольота-безпілотника тривали цілий рік. Армійське керівництво заявляє про готовність провести відкритий конкурс на виробництво другого покоління апаратів.
Американське оборонне агентство DAPRA спільно з британською оборонною компанією BAE Systems веде розробку більш сучасної моделі безпілотника, який повинен бути також забезпечений камерою нічного бачення.
Інфрачервоні сенсори будуть досить чутливі, щоб відслідковувати переміщення військ в темний час доби.
До того ж розробники сподіваються, що новий апарат одночасно зможе вести спостереження відразу за 130 об'єктами.
Перший тестовий політ вдосконаленої версії безпілотника планується провести до червня 2012 року.
У той час як військове командування говорить про переваги, які апарат дає армії, програма США зі створення і застосування безпілотників піддається жорсткій критиці.
Пакистан різко засудив атаку безпілотника, в результаті якої в листопаді на афганському кордоні загинули 24 пакистанські солдати.
Іранська влада відмовляється повертати США американський безпілотник, який на початку грудня попав в аварію, вимагаючи вибачень за вторгнення у свій повітряний простір.
Іран стверджує, що безпілотник був посаджений на землю його військовими фахівцями. Проте, як наполягає Пентагон, апарат сам впав на території Ірану через несправність.
Днями Федеральне управління цивільної авіації США повідомило, що готується оприлюднити нові правила, що дозволяють використовувати безпілотні літаки в цивільних цілях. Поки безпілотники використовуються тільки у військових операціях.
Ця інформація викликала побоювання з приводу того, що нові правила можуть призвести до порушень права на приватне життя людей.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас