Азаров не проти прискорити проведення газових переговорів, якщо цього захоче Росія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров не проти прискорити проведення газових переговорів, якщо цього захоче Росія

Енергетика
257
Україна позитивно сприйме пропозиції Росії прискорити проведення газових переговорів, заявив прес-секретар прем'єр-міністра України Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.
"Якщо буде пропозиція з російського боку прискорити проведення цих переговорів, то вона буде сприйнята позитивно", - сказав Лук'яненко.
За його словами, як тільки прозвучить пропозиція російської сторони щодо певної дати переговорів, Україна буде готова, передає Інтерфакс-Україна.
"Наша позиція незмінна - ми вважаємо, що необхідно знайти компроміс і змінити договір, який визначає несправедливу ціну для України, і переговори з цього приводу не припинялися", - зазначив він.
Нагадаємо, раніше сторони називали датою наступного раунду переговорів 15 січня.
Згідно з газовими контрактами між російською і українською газовими монополіями, укладеними в січні 2009 року, "Нафтогаз України" з 2010 року планував закуповувати 52 млрд. куб. м природного газу. При цьому у разі придбання менше 80% цього обсягу НАК все одно має заплатити за 80% зазначеного в контракті обсягу ("бери або плати", або take or pay).
Контракт передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу максимум на 20% (до 41,6 млрд. кубометрів), при цьому така угода повинна бути укладена до 1 липня року, що передує року закупівлі. З урахуванням умови "бери або плати" мінімальний обсяг закупівлі в такому випадку становить 33,3 млрд. куб. м.
Згідно з прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу, який міститься в держпрограму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік, "Нафтогаз України" планує в 2012 році скоротити імпорт природного газу (російського) на 31,5% (на 12,6 млрд. куб. м) у порівнянні з прогнозованим імпортом в поточному році - до 27,4 млрд. куб. м.
Потреба України в 2012 році в природному газі прогнозується на рівні 61,3 млрд. куб. м, з яких газ власного видобутку складе 21,6 млрд. куб. м, імпорт - 33,9 млрд. куб. м, відбір з ПСГ - 5,8 млрд. куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас