ЄАБР перевів Білорусії другий транш кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС на 440 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄАБР перевів Білорусії другий транш кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС на 440 млн дол.

Кредит&Депозит
131
Євразійський банк розвитку (ЄАБР) перерахував сьогодні Республіці Білорусь другий транш фінансового кредиту з коштів Антикризового фонду ЄврАзЕС у обсягом 440 млн дол. Це сталося після виконання білоруською стороною відкладальних умов та відповідно до рішення Ради фонду, повідомляє прес-служба ЄАБР.
28 листопада ц.р. Рада Антикризового фонду ЄврАзЕС схвалила видачу другого траншу фінансового кредиту при виконанні Білоруссю двох умов: підписання білоруським Президентом указу про передачу непрофільних активів Національного банку республіки і збільшення в грудні 2011 р. Нацбанком ставок по інструментах надання ліквідності на міжбанківському ринку на 5 в.п. ЄАБР зазначає, що з 12 грудня 2011 р. ставка рефінансування в Білорусії була підвищена з 40% до 45% річних, а відсоткова ставка за операціями підтримки ліквідності банків - з 65% до 70% річних. Президентський указ "Про оптимізацію структури активів Національного банку Республіки Білорусь" був підписаний 23 грудня ц.р.
Крім того, сьогодні Міністерство фінансів Білорусії перерахувало ЄАБР другий платіж відсоткових сум, належних за даним кредитом. Відсоткова ставка за кредитом обчислюється як вартість фондування РФ на міжнародних ринках в середньому за останні три місяці, що передують даті виплати відсотків (але не вище 4,9% річних). Відсотки виплачуються щокварталу.
Нагадаємо, 4 червня 2011 р. Рада Антикризового фонду ЄврАзЕС схвалила виділення Білорусії фінансового кредиту в обсязі 3 млрд дол., а 20 червня ц.р. ЄАБР здійснив переказ Білорусії першого траншу фінансового кредиту в обсязі 800 млн дол. Кредит надано на 10 років і включає трирічний пільговий період, протягом якого здійснюється тільки оплата відсотків за кредитом. Погашення основної суми кредиту розпочнеться у другій половині 2014
ЄАБР вказує, що наступні чотири транші кредиту в розмірі 440 млн дол. кожен будуть перераховуватися Білорусії протягом 2012-2013 рр. за результатами виконання розробленої білоруським урядом програми макроекономічної та фіскальної стабілізації. Програма включає заходи щодо зниження дефіциту поточних операцій за рахунок посилення грошово-кредитної і бюджетної політики, скорочення емісійного кредитування економіки і поповнення міжнародних резервів до економічно безпечного рівня.
Євразійський банк розвитку (ЄАБР) є міжнародною фінансовою організацією, заснованою Росією і Казахстаном в січні 2006 р. з метою сприяння розвитку ринкової економіки держав-учасників, їх стійкому економічному зростанню і розширенню взаємних торговельно-економічних зв'язків. Статутний капітал ЄАБР перевищує 1,5 млрд дол. Державами-учасниками банку є Вірменія, Білорусія, Казахстан, Киргизія, Росія і Таджикистан.
ЄАБР також наділений функціями керуючого коштами Антикризового фонду ЄврАзЕС у розмірі 8,513 млрд дол., який був заснований 9 червня 2009 урядами тих же шести країн. Мета фонду - сприяння країнам-учасницям в подоланні наслідків глобальної фінансової кризи, забезпечення їх економічної і фінансової стабільності, а також підтримка інтеграційних процесів у регіоні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас