МВФ: Греції може не вистачити 50%-вого списання для вирішення боргової проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Греції може не вистачити 50%-вого списання для вирішення боргової проблеми

Казна та Політика
230
Міжнародний валютний фонд звернувся до уряду Греції з попередженням, що країні для врегулювання боргових проблем може не вистачити планованого 50%-вого списання боргу приватними інвесторами у зв'язку з погіршенням перспектив розвитку її економіки, пише видання Wall Street Journal з посиланням на джерела, близькі до ситуації.
Приватні інвестори тримають на своїх балансах держоблігації Греції на загальну суму близько 206 млрд євро. Влада ЄС раніше ухвалила рішення про необхідність списання 50% номінальної вартості бондів грецького уряду, що знаходяться у приватних інвесторів, в обмін на нові. Ця програма отримала назву Private Sector Involvement (PSI). При цьому обмін має відбуватися на добровільній основі - інакше міжнародні рейтингові агентства можуть визнати дефолт Греції.
Раніше агентство Франс Прес повідомило, що влада Греції та приватні інвестори, швидше за все, укладуть рамкову угоду з питання списання боргів вже на початку січня 2012 року.
"50-відсоткового зниження може бути недостатньо", - сказав один зі співрозмовників WSJ.
Співрозмовник агентства в МВФ підтвердив, що співробітники фонду працюють над більш суворою оцінкою ситуації в країні в рамках перегляду програми кредитування Греції. Деякі з них вважають, що аналіз боргової стійкості на тлі нових, песимістичних економічних прогнозів щодо Греції більше не можна застосовувати до економіки цієї країни.
"Греції (для досягнення стійкості по боргу - прим. "Прайму") знадобляться або більш масштабні списання, або додаткові кредити від європейської влади", - наводить видання думку одного зі співрозмовників.
Офіційно МВФ заявляв про те, що не бере участі в переговорах щодо списання боргів Греції, що перебувають на балансах приватних інвесторів.
Згідно з останнім прогнозом МВФ, економіка Греції в 2011 році впаде відразу на 5,5%, а в 2012 році її скорочення складе 3%.
Потенційна реалізація програми PSI, на думку економістів, зробить істотний вплив на цифри бюджетного дефіциту Греції. Так, бюджет-2012 передбачає, що з PSI дефіцит складе 5,4% ВВП, а без неї - 6,7% ВВП.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас