Азаров: "Юлина тисяча" викликала тяжкий економічний спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: "Юлина тисяча" викликала тяжкий економічний спад

Казна та Політика
6243
Виплата однієї тисячі гривень у вигляді компенсації вкладникам Сбербанку СРСР, яку проводив уряд Юлії Тимошенко, була чисто популістським рішенням, яке посилило економічну кризу.
Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав прем'єр-міністр України Микола Азаров, відповідаючи на питання про можливе відновлення виплат за радянськими вкладами.
За словами прем'єра, за 2006 і 2007 роки уряд Віктора Януковича зумів створити фінансовий запас міцності і накопичив в Казначействі дуже велику суму: 24 млрд. грн. "Для чого ми це зробили? Тому що ми прекрасно бачили, наскільки нестійка світова економічна ситуація. І ця подушка безпеки могла б допомогти країні подолати тимчасові економічні труднощі. Наприкінці 2007 року уряд очолила Тимошенко. Що вона зробила? Вона прийняла рішення почати виплати так званої "Юлиної тисячі". Це було суто популістське рішення. Вона використовувала цей ресурс, який їй дістався, і приступила до виплати цієї тисячі", - наводить слова Азарова прес-служба Партії регіонів.
"Але закінчилося це не так, як очікували люди. По-перше, в Україні почалася сильна інфляція і зростання цін... Вона спробувала вирішити цю проблему ревальвацією гривні, і курс гривні зробила 4,5-4,4 за один долар. Експортери зазнали збитків, імпортери значно збільшили імпорт. І тут вже пішли втрати валютних резервів. Тому за короткий проміжок часу ми втратили гривневі резерви в Казначействі і валютні резерви в Національному банку. А тут якраз вдарила світова фінансова криза, до якої Україна виявилася не просто непідготовлена, але ще й ослаблена. Саме тому в Україні відбувся тяжкий економічний спад. Згадайте, протягом двох років заробітні плати і пенсії були заморожені", - підкреслив прем'єр.
"Почалася банківська криза і люди не могли отримати свої депозити. В цілому вийшло: хотіли як краще, а вийшло, як завжди", - нагадав він.
"А якщо говорити по суті проблеми, то це рішення Тимошенко ніяк не вирішило проблему заборгованостей перед вкладниками Сбербанку, оскільки за оцінками 1997 року загальна заборгованість перевищує 130 млрд. грн., а в сьогоднішніх цінах це як мінімум в два рази більше. До того ж, і так звану тисячу отримали далеко не всі з тих, хто мав її отримати", - підкреслив Азаров.
Він також підкреслив, що окрім піару, ніякої користі від цього рішення ні людям, ні країні не було. Тому рішення про виплату за радянськими вкладами має бути "ретельно вивірене, прораховане, і тільки тоді можна виходити з цим до людей".
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас