Експерт: Закон про захист персональних даних є "європейським" за формою, але не змістом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Закон про захист персональних даних є "європейським" за формою, але не змістом

483
Прийнятий на виконання зобов'язань, що випливають з членства України в Раді Європи, закон про захист персональних даних насправді суперечить європейській практиці в частині обов'язкової реєстрації всіх баз таких даних, вважає незалежний медіаюрист Дмитро Котляр.
"Сьогодні в Європейському Союзі існує загальна тенденція спрощувати і взагалі відмовлятися не те що від реєстрації - повідомлення про те, що здійснюється обробка якихось персональних даних. Український закон дуже сильно відстає від європейської практики. Вимога реєстрації баз даних є застарілою, недемократичною, обтяжливою і, головне, не переслідує ніякої корисної мети", - сказав він на прес-конференції на тему "Перший рік закону про захист персональних даних: проблеми і перспективи 2012 року" в четвер.
За його словами, закон спочатку був спрямований на адаптацію українського законодавства до європейського, проте, по суті, став переведенням окремих положень Директиви Європейського союзу, причому зробленим не кращим чином.
"Реєстрація у передбаченій законом формі не відповідає положенням європейського законодавства, де взагалі не передбачено такої вимоги щодо реєстрації або нотифікації баз даних. Така вимога міститься тільки в Директиві Європейського Союзу, причому там існує низка винятків, які можуть застосувати держави при формуванні свого законодавства. Це винятки з вимоги повідомляти і реєструвати бази даних", - зазначив Котляр.
При цьому він підкреслив, що на відміну від Директиви ЄС, де йдеться лише про повідомлення, про заявочний принцип, тобто необхідність повідомлення про наявність баз, в українському законі мова йде саме про державну реєстрацію баз персональних даних.
"Хоча в українському законі, в ст. 9 теж згадується цей заявочний принцип, по суті, ми бачимо, що це дозвільна система, це реєстрація, оскільки існує можливість відмови в реєстрації баз даних і т.д. Тобто це не заявочна процедура, що вже саме по собі суперечить європейському законодавству", - сказав Котляр.
За його словами, існує, однак, досить вузька сфера, де дійсно є необхідність захисту прав осіб шляхом здійснення попередньої реєстрації баз даних.
"В Директиві ЄС чітко передбачено, що тільки стосовно так званих "чутливих даних" має існувати вимога про попередню реєстрацію", - підсумував юрист.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас