ВАСУ: Перешкоджати виїзду авто з парковки при несплаті - незаконно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВАСУ: Перешкоджати виїзду авто з парковки при несплаті - незаконно

632
Вищий Адміністративний Суд України підтвердив, що перешкоджати виїзду транспортного засобу з парковки при несплаті - незаконно.
Про це повідомляє ЛігаЗакон.
Суд визнав незаконним і нечинним перший пункт пункту 31 "Правил паркування транспортних засобів", затверджений постановою Кабміну. Правилами передбачено, що у разі повної або часткової несплати вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування оператор має право перешкоджати виїзду транспортного засобу з майданчика шляхом застосування спеціальних пристроїв-шлагбаумів або технічних засобів для перешкоджання виїзду.
Така позиція суду аргументована тим, що Кабмін наділив правом тимчасово затримувати транспортні засоби осіб, не уповноважених на це законами України, та у випадках, не передбачених законами України. Це свідчить про порушення вимог законності при прийнятті пункту 31 "Правил паркування транспортних засобів".
Крім того, у ВАСУ підкреслили, що відповідно до статті 41 Конституції і статті 319 Цивільного кодексу, власнику гарантується право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.
Правомочності власника можуть бути обмежені або припинені лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Станом на день прийняття рішення у справі правом затримувати транспортні засоби наділені лише уповноважені особи Державтоінспекції відповідно до частини другої статті 52-1 Закону "Про дорожній рух" та положень Кодексу про адміністративні правопорушення.
За матеріалами:
Ліга закон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас