Очікуваної вченими магнітної бурі не сталося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очікуваної вченими магнітної бурі не сталося

30
Викид плазми, що стався на Сонці в неділю і прийшов до Землі в середу ввечері, виявився занадто слабким, щоб викликати магнітну бурю на нашій планеті.
Про це свідчать дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.
Як відомо, магнітні бурі на Землі починаються, коли в магнітосферу планети "вдаряють" викинуті Сонцем згустки плазми - корональні викиди маси. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв'язком і на електричних мережах, повідомляє РИА Новости.
У неділю, 25 грудня, стався корональний викид, "маршрут" якого був спрямований до Землі. Фахівці NOAA випустили прогноз, згідно з яким 28-29 грудня очікувалися слабкі магнітні бурі невеликої тривалості.
Увечері в середу індекс геомагнітної активності Kp дійсно дещо зріс - з нульового рівня до 2, проте не дотягнув до магнітної бурі. Потім індекс знову впав до нульового значення. Зараз знову спостерігається невеликий підйом рівня геомагнітних збурень - до Kp = 2.
У шкалі індексу Kp, що характеризує геомагнітну активність, є 10 рівнів. Значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреній, а рівні з 5 по 9 - магнітним бурям п'яти класів.
За словами співробітника російської Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва Сергія Богачова, корональний викид спочатку був дуже слабкий. "Початкова швидкість викиду становила близько 450 кілометрів на секунду - це дуже низька швидкість. Для викиду не дивна швидкість і 900 і 1000 кілометрів на секунду. Це слабкий викид, тому він практично повністю втратив ударну силу і не зміг викликати бурю на Землі", - сказав Богачов.
"Швидкість - головний параметр, за природою магнітна буря - це удар по магнітосфері Землі. Чим більша швидкість, тим сильніший удар, швидкість має ключове значення для оцінки сили магнітної бурі", - додав учений.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас