Іспанія вперше розкрила зарплату короля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія вперше розкрила зарплату короля

Казна та Політика
1296
В Іспанії вперше з моменту реставрації монархії оприлюднена зарплата короля. Без урахування податків Хуан Карлос I, який офіційно є главою держави, отримав в цьому році 292 752 євро. Ця сума складається з власне зарплати 140 519 євро і коштів на представницькі витрати. Зарплата королю виплачується щомісяця і обкладається прибутковим податком 40%.
Зарплата прем'єр-міністра Іспанії становить 78 185 євро на рік.
Зарплата Хуана Карлоса рівно вдвічі більша, ніж у його сина, спадкоємця престолу принца Феліпе. Як відзначає газета El Pais, одним з королівських привілеїв є те, що у нього не віднімають податок на соціальне страхування.
Королева Софія, а також принцеси (доньки короля і дружина принца-спадкоємця) не мають державної зарплати, їхні доходи залежать від суми, яку їм асигнує король. Зяті короля не отримують зарплати ні від держави, ні від монарха. Всі члени королівської сім'ї щорічно подають декларацію про доходи.
Згідно з даними, наданими El Pais королівським двором, в даний час на короля безпосередньо працює 507 людей, деякі з них отримують зарплату не з королівської скарбниці, а з бюджету уряду. До їх числа входять, зокрема, 71 водій, а також численні садівники, прибиральниці та офіціанти. Щодня в королівських резиденціях подають до столу 150 страв.
Всі королівські резиденції належать не королівській сім'ї, а іспанській державі. Король не платить за світло і газ - ці витрати бере на себе бюджет країни.
У цьому році прокуратура почала розслідування відносно фінансів одного з королівських зятів - Іньякі Урдангаріна. Його підозрюють у тому, що, очолюючи благодійну організацію, він виставляв державним органам завищені рахунки за послуги, а потім ці кошти відмивалися за допомогою його бізнес-партнерів.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас