Янукович має намір ініціювати внесення змін до держбюджету України на 2012 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович має намір ініціювати внесення змін до держбюджету України на 2012 р

Казна та Політика
448
Президент України Віктор Янукович найближчим часом буде ініціювати внесення змін до держбюджету на 2012 р. Про це заявила перший заступник глави Адміністрації Президента України - представник Президента в Кабінеті міністрів Ірина Акімова представникам ЗМІ, повідомляє прес-служба глави держави.
"Президент буде ставити питання про швидкий перегляд держбюджету. І мова тут йде навіть не про перший квартал (наступного року) - можливо, це буде навіть раніше", - сказала представник Президента.
За словами Акімової, в схваленому бюджеті є як позитивні сторони, так і негативні: його "дуже важко назвати бюджетом розвитку", оскільки саме витрати на розвиток, передусім на якісні інвестиційні проекти, передбачені в цьому документі "в недостатній кількості".
Ірина Акімова нагадала, що в останній момент практично всі витрати на національні проекти - а в основному це проекти, засновані на приватно-державній ініціативі з залученням коштів інвесторів, - були урізані. "Це безумовний негатив, так як видатки розвитку багато в чому визначають, в тому числі, і темп економічних реформ", - зазначила вона.
Прикладом такого нацпроекту Акімова назвала будівництво перинатальних центрів - сума запланованих на це коштів була зменшена втричі. "Це не та політика, яку треба вітати щодо державного бюджету. Вона не сприяє вирішенню важливих соціальних завдань, причому завдань, пов'язаних не з поточною діяльністю, а таких, які визначають наші тенденції на багато років вперед", - заявила Акімова.
"Це одна з причин, у зв'язку з якою Президент жорстко критикував бюджет в процесі прийняття рішення про його підписання", - підкреслила представник Президента.
Іншим питанням, яке "викликає заслужену критику", вона назвала фінансування регіональних програм. Акімова нагадала, що цього року глава держави давав доручення уряду щодо створення фонду регіонального розвитку, однак це завдання належним чином не виконано. "Цей фонд формально створений, формально в ньому закладені кошти на майбутній рік, але механізм їх прозорого розподілу, заради якого він створювався, законодавчо не з'явився", - сказала вона.
"Кабінет міністрів не впорався з цим завданням Президента. І це друга істотна частина критики існуючого бюджету", - заявила Ірина Акімова.
Вона зазначила, що Президент України переконаний, що державний бюджет на 2012 рік повинен стати бюджетом розвитку.
"Цей бюджет повинен стати бюджетом розвитку, бюджетом, що в повній мірі забезпечує рух економічних реформ", - підкреслила вона.
Говорячи про позитивні моменти схваленого бюджету, Акімова зазначила: цей документ продовжує послідовний рух України на зниження рівня бюджетного дефіциту - стабілізацію державних фінансів та врегулювання питання державного боргу. "У цьому сенсі - бюджет збалансований і дає підстави для більш-менш впевненого погляду у майбутнє у частині нашої фінансової стабільності", - заявила Акімова.
За словами Акімової, саме ця фінансова стабільність дозволяє говорити про збільшення соціальних виплат в 2012 році. Мова йде про заплановане збільшення прожиткового мінімуму в середньому на 14% за рік, мінімальної зарплати - на 12%. "Це вище, ніж прогнозований рівень інфляції", - зазначила Акімова, додавши, що зараз цей показник прогнозується на рівні 7,9%.
Раніше сьогодні Кабінет міністрів України своїм розпорядженням № 1237-р від 7 грудня затвердив план заходів на 2012 рік щодо реалізації державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 р.
Відповідно до плану заходів на 2012 р. щодо реалізації державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 р. Кабмін доручив Держземагентству та іншим центральним органам виконавчої влади забезпечити проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів.
Крім того, Кабмін доручив удосконалити механізм надання субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних програм; механізм підвищення ефективності діяльності професійно-технічних навчальних закладів; підтримку соціально-економічного розвитку малих міст і модернізацію транспортної інфраструктури на залізничному напрямку Львів-Київ-Донецьк для введення прискореного руху пасажирських поїздів.
Також Кабмін доручив розробити регіональні програми розвитку житлового будівництва на 2012 р, регіональні програми модернізації систем теплопостачання, а так само проекти транскордонного співробітництва, які вимагають першочергової державної фінансової підтримки в рамках реалізації державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2012-2015 рр..
Нагадаємо, сьогодні Президент України Віктор Янукович підписав закон України № 4282-VI "Про державний бюджет України на 2012 рік". Закон вступає в силу з 1 січня 2012 р.
Раніше, 22 грудня, Верховна рада 250 голосами схвалила держбюджет-2012.
ВР затвердила держбюджет на наступний рік з витратами 358 млрд 050 млн 376,4 тис. грн і доходами 332 млрд 821 млн 347,3 тис. грн. У тому числі видатки загального фонду держбюджету складають 312 млрд 814 млн 237,9 тис. грн та видатки спеціального фонду держбюджету - 45 млрд 236 млн 138,5 тис. грн. У тому числі доходи загального фонду державного бюджету України встановлені в розмірі 288 млрд 177 млн 480,1 тис. грн і доходи спеціального фонду держбюджету України - 44 млрд 643 млн 867,2 тис. грн.
Граничний обсяг дефіциту державного бюджету на 2012 р. складає 25 млрд 129 млн 484,1 тис. грн. Граничний обсяг дефіциту загального фонду держбюджету встановлено в сумі 21 млрд 244 млн 850,8 тис. грн, граничний обсяг дефіциту спеціального фонду держбюджету становить 3 млрд 884 млн 633,3 тис. грн.
Обсяг державного боргу на 31 грудня 2012 р. встановлений на рівні 415 млрд 565 млн 120,9 тис. грн.
Прогноз зростання ВВП України на 2012 р. встановлено на рівні 3,9%. Номінальний ВВП прогнозується на рівні 1,5 трлн грн. Таким чином, планується в 2012 р. зменшення рівня держборгу до 27,6%.
Прогнозована ціна газу для України в 2012 р. залишена на рівні 416 дол за тисячу кубометрів.
Інфляція на 2012 р. прогнозується на рівні 7,9%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас