Мінфін України підвищив ставку за 3-місячними ОВДП до 13,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін України підвищив ставку за 3-місячними ОВДП до 13,5%

Фондовий ринок
295
Міністерство фінансів України на первинних аукціонах у середу, 28 грудня, підвищило ставку розміщення найкоротших 3-місячних облігацій до 13,5% річних, що дозволило йому залучити 628,95 млн грн.
Як сказано в повідомленні Мінфіну, всього було подано п'ять заявок за ставками у діапазоні від 13% до 13,5%. Середньозважена ставка склала 13,46% річних.
Попит на інших 14 первинних аукціонах, на яких пропонувалися довші звичайні ОВДП, ОВДП з валютною прив'язкою та валютні ОВДП, був відсутній.
Востаннє 3-місячні ОВДП розміщувалися на початку серпня 2011 року під 6,74% річних.
Як повідомлялося, уряд України планував у 2011 році розмістити ОВДП на суму 45,6 млрд грн. Першу половину року уряду вдавалося залучати досить значні обсяги коштів, проте влітку попит впав майже до нуля, тому що погіршилася фінансова ситуація в світі, скоротилася ліквідність на внутрішньому ринку, а Мінфін відмовився підвищувати ставки.
Тоді на початку жовтня на ринок були запущені ОВДП з валютною прив'язкою: вони оплачуються і погашаються у гривні, але при погашенні враховується зміна курсу гривні до долара з моменту розміщення. При цьому в разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексуватися не буде, а виплата купона здійснюється раз на півроку і без урахування зміни курсу гривні до долара.
Цей інструмент був цікавий банкам з іноземним капіталом для формування резервів за валютними зобов'язаннями, які раніше формувалися у валюті і які тепер Нацбанк зобов'язав формувати у гривні. Дебютне розміщення нових ОВДП строком від трьох років і вище відбулося 4 жовтня. З тих пір Мінфін залучив близько 7 млрд грн, однак до середини листопада попит і на цей інструмент вичерпався.
У результаті Мінфіну довелося на початку грудня запропонувати ринку ОВДП з валютною прив'язкою строком 13 і 18 місяців і підвищеною прибутковістю 8,75% -9,75%. Це дозволило залучити ще 1,1 млрд грн, а також погодитися на продаж 6-місячних звичайних ОВДП під 9,75% річних, що дало ще 1,26 млрд грн.
Це дозволило довести загальний обсяг залучення з початку року до 27,1 млрд грн, однак після цих аукціонів попит на гривневі держоблігації під такі ставки знову вичерпався. Тоді уряд в екстреному порядку провів через Верховну Раду закон про можливість випуску валютних ОВДП: вони можуть оплачуватися і погашатися у валюті, як і відсотковий дохід за ними. У той же час операції з ними на вторинному ринку здійснюються в гривні.
Перші первинні аукціони з розміщення валютних ОВДП пройшли 16 грудня 2011 року. На них були продані річні папери під 8-9,3% річних на загальну суму $227,2 млн. З кожним наступним аукціоном попит істотно падав, і в цілому цих облігацій було продано на $336,3 млн.
У результаті на аукціонах 27 грудня Мінфін підвищив ставки за найкоротшими валютними ОВДП терміном погашення 6-12 місяців до 9,15-9,35% річних, що дозволило залучити ще $76,6 млн.
Крім того, міністр фінансів Федір Ярошенко 28 грудня заявив про готовність Мінфіну йти на підвищення ставок розміщення слідом за ситуацією на ринку.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас