Президент вимагатиме перегляду бюджету в І кв.-2012 незалежно від "газових" переговорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент вимагатиме перегляду бюджету в І кв.-2012 незалежно від "газових" переговорів

Енергетика
223
Закон "Про Державний бюджет України на 2012 рік" містить недостатньо витрат на якісні проекти розвитку та механізмів прозорого розподілу коштів, заявила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова.
"Ось чому президент буде ставити питання про швидкий його перегляд і не традиційно - за підсумками першого кварталу, а раніше", - сказала вона журналістам у Києві в середу.
І. Акімова зазначила, що необхідність перегляду на цих підставах ніяк не пов'язана з ходом "газових" переговорів з Росією.
Як приклад недостатнього фінансування національних проектів і проектів розвитку вона назвала скорочення витрат на перинатальні центри в три рази.
Радник президента Ганна Герман зазначила, що в бюджеті-2012 немає окремої статті витрат на стипендії, що викликає протести студентів і створює більше можливостей для корупції. За її словами, подібна ситуація - і в сфері фінансування культури, де цього року відсутня окрема стаття на розвиток української мови.
"Дуже важливо посилити контроль, і це принципова позиція", - підкреслила Г. Герман.
"Тенденція збивати все в одну купу стосується і капітальних витрат: все злилося в один горщик ціною 1 млрд грн", - додала І. Акімова.
За її словами, навіть без урахування "газових" переговорів в уряду є можливості збільшити фінансування проектів розвитку за рахунок перерозподілу несоціальних статей бюджету, в тому числі на державне управління.
У той же час перший заступник глави адміністрації президента зазначила, що держбюджет-2012 заслуговує і декілька позитивних характеристик. По-перше, він продовжує тенденцію скорочення дефіциту і закладає нову - скорочення держборгу.
"Бюджет збалансований, і це дає підстави для впевненого погляду в майбутнє", - підкреслила І. Акімова.
Вона також зазначила, що в схваленому бюджеті закладено значне поліпшення соціальних стандартів, зокрема, підвищення прожиткового мінімуму на 14%, мінімальної зарплати - на 12% і ставки першого тарифного розряду бюджетників - на 25% при очікуваній інфляції 7,9% .
Як повідомлялося, граничний дефіцит держбюджету України в 2012 році встановлено на рівні 25,129 млрд грн, що на 28,9% менше, в порівнянні з дефіцитом держбюджету, який передбачений на 2011 рік.
Його доходи визначені на рівні 302,38 млрд грн, видатки - 341,25 млрд грн, що відповідно на 10,1% і 4,9% більше, ніж у держбюджеті-2011.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас