Експерт: Економіка РФ буде зростати навіть за негативного сценарію розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Економіка РФ буде зростати навіть за негативного сценарію розвитку

Казна та Політика
123
Російська економіка буде зростати навіть при негативному сценарії розвитку, в умовах світової рецесії, заявив помічник президента РФ Аркадій Дворкович.
"Навіть в найгіршому розумному сценарії у нас все одно буде зростання економіки - мінімальне. Мінімальне - це значить нижче 1%", - сказав Дворкович журналістам за підсумками наради з економічних питань, яку провів президент РФ Дмитро Медведєв.
За його словами, при сценарії помірної рецесії, якщо ціни на нафту будуть 90-100 доларів, тоді, швидше за все, темп зростання складе близько 3%.
При цьому Дворкович відзначив, що називає умовні цифри, які показують порядок цифр в даному сценарії.
"Що стосується темпів зростання економіки, якщо уповільнення попиту на наші товари буде помірним і ціни на нафту не знизяться різко, тоді темпи зростання можуть залишитися близькими до нинішніх. Якщо ж рецесія буде такою, що вона пошириться на всю світову економіку або на її більшу частину, тоді може бути більш істотне уповільнення темпів зростання, але падіння проте ми не очікуємо ні при якому розумному сценарії", - зазначив помічник президента.
Відповідаючи на запитання про прогнози щодо курсу рубля на майбутній рік, Дворкович відзначив, що "валютний коридор" поступово розширюється, у нас відбуваються суттєві коливання на валютному ринку, але у нас немає побоювань, що курс буде виходити за розумні межі, визначені Центральним банком".
"Повторюю: резервів достатньо, і в цьому сенсі ситуація стабільна", - додав він.
За словами Дворковича, в даний час найбільший вплив на курс рубля має відтік капіталу, що є більш серйозним фактором, ніж будь-які політичні настрої.
"Відтік капіталу пов'язаний з різноманітними явищами, від ситуації в Європі до нашого відомого чинника корупції, що теж є однією з причин відтоку капіталу. З цими факторами треба боротися по-різному, але ми очікуємо, що вирішення політичної невизначеності поступово приведе до того, що відтік капіталу буде меншим, а можливо, відновиться приплив капіталу через деякий час, але не швидко", - сказав помічник президента.
Він зазначив, що політична невизначеність, безумовно, впливає на рух капіталу, але це не єдиний фактор і далеко не найголовніша причина. "Головний фактор - про нього не раз говорив президент - поганий інвестиційний клімат", - сказав він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас