Ступні стаєрів мають анатомічну схожість з лапами гепардів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ступні стаєрів мають анатомічну схожість з лапами гепардів

47
Американські дослідники виявили анатомічні переваги спортсменів, які спеціалізуються на коротких дистанціях, перед стаєрами.
Фахівці з Університету штату Пенсільванія під керівництвом Стівена Пьяцца з'ясували, що передня частина стопи у чоловіків-спринтерів довша, ніж у бігунів на довгі дистанції того ж зросту, а кісточка розташована ближче до ахіллового сухожилля.
Ці нюанси будови кінцівки ріднять їх з такими рекордсменами з бігу, як гепарди і собаки породи грейхаунд, забезпечуючи більш ефективну роботу згиначів стопи та інших м'язів гомілки, повідомляє compulenta.ru.
Подовжений передній відділ стопи дозволяє нозі бігуна довше залишатися в контакті з землею, сильніше штовхатися і краще прискорюватися, підкреслив один з авторів дослідження Джош Бакстер.
При цьому вчені не змогли сказати напевно, чи є зазначені анатомічні властивості вродженими (і це сприяло спринтерській кар'єрі) чи з'явилися в результаті наполегливих тренувань. Як зазначив Бакстер, цю варіацію проблеми "курки і яйця" можна вирішити, спостерігаючи за підростаючим атлетами.
Хоча робота вчених сфокусована на вузькому питанні спринтерських здібностей, вона, за словами Бакстера, робить свій внесок у вивчення механіки людського руху і може допомогти людям з розладами опорно-рухового апарату.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас