Мінськ сподівається утримати інфляцію в межах 110% за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінськ сподівається утримати інфляцію в межах 110% за рік

Казна та Політика
319
Влада Білорусії під кінець року знизила офіційний прогноз інфляції. Тепер уряд очікує, що зростання споживчих цін складе не 118%, а всього 108-110%, сказав заступник прем'єр-міністра Сергій Румас на засіданні Ради міністрів країни напередодні.
За його словами, "стримування інфляції в країні забезпечувалося низкою оперативних рішень уряду, в тому числі з регулювання цін на соціально значущі товари та продукцію монополістів". В результаті до грудня вдалося істотно знизити темпи зростання цін.
"Індекс споживчих цін за третій тиждень грудня склав всього 0,2% відносно листопада, - повідомив Румас. - Ми прогнозуємо ще більше сповільнення інфляції, оскільки курсовий вплив на інфляцію практично дорівнює нулю".
Уряд доручив Міністерству економіки спільно з галузевими відомствами та регіонами визначити графіки обмеження зростання регульованих цін і тарифів у межах 13%. Всього ж на наступний рік Мінськ планує помірну (порівняно з 2011 роком) інфляцію на рівні 19-22%.
Білорусія потрапила в складне становище з платіжним балансом на початку цього року. В кінці травня Нацбанк офіційно девальвував білоруський рубль, знизивши його курс до долара на 56%, а потім ввівши відразу два курси (офіційний і позабіржовий).
Наслідком валютного шоку в країні стало падіння рівня життя: середня зарплата знизилася майже вдвічі, а зростання споживчих цін уже до листопада перевищило 100%. Тільки бензин з початку року дорожчав більш ніж у десять разів, не кажучи вже про решту товарів народного споживання.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас