ЄС уступить мільярд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС уступить мільярд

Аграрний ринок
1027
Європейська пшениця продовжує втрачати споживачів. "Пшениця з ЄС-27 як і раніше неконкурентоспроможна на світовому ринку, навіть незважаючи на нещодавнє зниження курсу євро", - запевняють представники найбільшого Торгового дому в Німеччині, компанії Toepfer International. Про це повідомляє "АПК-інформ". Зерновій важко змагатися з настільки потужними суперниками, як Росія, Україна і Аргентина. "В результаті постачання пшениці з Євросоюзу продовжать своє скорочення і в 2012 р.", - говорять в агентстві.
Міжнародна рада із зерна (IGC) визнала, що внаслідок такої нерівної конкуренції (зазначені країни готові демпінгувати.- Авт.) експорт пшениці з ЄС в поточному маркетинговому році - 2011-2012 - може скоротитися на 5,4 млн. т - з 22,2 млн. т (обсяги поставок в 2010 р.) до 16,8 млн. т. При середньорічній вартості зернової на рівні $200 за тонну виручка від втрачених обсягів може скласти $1 млрд.
Боротися за такі гроші Україні доведеться з Росією, Аргентиною і Австралією. І думки з приводу успіху української пшениці в цій сутичці розділилися.
Трейдери високо оцінюють наші шанси на споживчих ринках. "Це якраз наш ринок, бо ЄС - наші прямі конкуренти по пшениці в країнах Північної Африки. З урахуванням того, що в Україні залишилося 20 млн. т зерна, думаю, 5-6 млн. т пшениці ми зможемо експортувати в ці країни у другому півріччі МР (з січня по липень 2012 р. - Авт.) і перекрити відсутні обсяги експорту ЄС", - сказав директор NWG Ukraine Микола Горбачов. Він же вважає, що в другій половині сезону конкуренція з Росією буде не жорсткою, тому що ця країна вже вивезла левову частку пшениці, представленої до експорту. За заявою міністра сільського господарства Росії Олени Скринник, експорт зерна станом на 26 грудня склав 17 млн. т. "На даний момент відвантажено, за даними Федеральної митної служби, 17 млн. т, темпи експорту зернових досить високі. В останні два місяці вони, звичайно, знижуються, але темпи, все одно, вищі, ніж були в попередні періоди", - зазначила Скринник.
На думку Горбачова, навряд чи жорсткою буде у нас конкуренція і з аргентинської пшеницею. "У нас ринки збуту різні. Аргентина переважно поставляє пшеницю до Бразилії і країни Азії, тоді як українське зерно надходить на ринки Північної Африки. Це пояснюється високою вартістю фрахту, і у нас є перевага в цьому плані перед Аргентиною при поставках в країни Африки", - каже він.
Іншої думки дотримуються в компанії "УкрАгроКонсалт". "Друга половина маркетингового сезону все-таки належить таким країнам, як Аргентина та Австралія. На ринках звикли до того, що причорноморське зерно експортується в липні-грудні, тобто у першій половині МР. І Росія, можна сказати, вже зірвала джек-пот в цьому плані", - вважає експерт з зернових ринків "Украгроконсалту" Єлизавета Малишко. Крім того, вона відзначає активність продажів австралійської пшениці. "Аргентинська і австралійська зернові будуть головними до кінця сезону на ринках збуту пшениці. Навіть при високій вартості фрахту обсяги цих країн надійдуть до Північної Африки та на Близький Схід. Це дає підстави вважати, що нашій пшениці буде важко витримати конкуренцію з цими країнами. Але потроху ми все-таки будемо поставляти. Думаю, 400-600 тис. т щомісячно ми подужаємо", - вважає Малишко. Їй важко припустити, яким буде ціновий сценарій конкурентної боротьби за африканський ринок, але зазначила, що в другому півріччі експорт російської пшениці буде скорочуватися, а аргентинської - нарощуватися. "При цьому Аргентина готова скидати ціни", - відзначає аналітик.
Президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко вважає, що про боротьбу за африканський континент говорити поки рано. "20 лютого стане зрозуміло, як перезимували озимі. Якщо погано - немає сенсу взагалі говорити про нарощення експорту, вигідніше буде продати пшеницю в Україні, оскільки закупівельні ціни зростуть на внутрішньому ринку. На останньому засіданні МінАПК трейдерів остерігали від масового експорту пшениці в зв'язку з песимістичним сценарієм щодо пшениці. Враховуючи попередній досвід, я не відкидаю, що при поганому врожаї поставки пшениці взагалі можуть квотувати", - розповів "і" пан Клименко. На його думку, якщо пшениця перезимує добре, трейдери спробують вивезти надлишок. За останніми даними, з 10,3 млн. т пшениці, представленої до експорту, в червні-листопаді вивезено лише 2,2 млн. т. Потенціал - близько 8 млн. т.
Самі виробники воліють поки не реалізовувати пшеницю - їм пропонують недостатню вартість. "Ціна пропозиції в портах від трейдерів не перевищує 1650 грн. за т", - зазначає Малишко. Фермери сподіваються, що зернова зросте в ціні в другому півріччі до 2000 грн. за тонну, тому притримують пшеницю. Трейдери також практично нічого не заробляють на відвантаженні цієї зернової. Цим пояснюється затишшя на ринку. Чи зможе Україна розраховувати на додатковий експортний $1 млрд., покаже лютий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас