Експерт: США будуть змушені піти на різке скорочення бюджетних видатків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: США будуть змушені піти на різке скорочення бюджетних видатків

Казна та Політика
345
США в 2012-2013 роках будуть змушені піти шляхом різкого скорочення бюджетних видатків. Таку думку висловив в ефірі передачі "Діалог з Михайлом Хазіним" на РБК-ТБ головний економіст по Росії і країнах СНД банку HSBC Олександр Морозов. "З точки зору внутрішнього попиту, американці змушені рухатися європейським шляхом, правда, більш повільно, скорочувати обсяг заборгованості в секторі домогосподарств, держави", - сказав експерт.
Ведучий програми, російський економіст, публіцист, керівник компанії експертного консультування "Неокон" Михайло Хазін не погодився з гостем. "Домогосподарства скорочують свою заборгованість, це видно неозброєним оком. Приблизно 2,5 роки тому цей показник був приблизно 130% від річного доходу, зараз став близько 120%. Але адміністрація президента США Барака Обами за ці 2,5 року збільшила дефіцит бюджету приблизно 1 трильйон доларів на рік. І практично весь цей обсяг пішов на підтримку попиту через соціальні програми. Тобто фактично влада підтримала попит, збільшивши приблизно на 10% реально наявні доходи населення. Це колосальна підтримка. Це рівно те, що Європа якраз не робить. Греція та Італія затягують пояси і скорочують видатки на соціалку. У цьому сенсі США і Європа ведуть протилежну політику", - сказав він.
Морозов, в свою чергу, пояснив, що мова йде про період 2012-2013 років. "Бюджетний дефіцит скорочуватиметься насамперед за рахунок скорочення бюджетних видатків. Це буде негативний фактор, який стримуватиме зростання американської економіки", - пояснив він.
При цьому експерт підкреслив, що мова не йде про скорочення дефіциту відразу на 1 трлн доларів. "Це процес, який буде розтягнутий на 5-10 років. Тому ефект на кінцевий попит буде не так сильно виражений, якщо ми говоримо про 2012 рік", - сказав Морозов.
Він також зазначив, що в США відбувається суттєва трансформація в плані платіжного балансу. "Одним із драйверів економіки США останнім часом служить не стільки внутрішнє споживання, скільки зовнішній попит. Якщо подивитися на динаміку американського експорту, то вона цілком сприятлива", - сказав експерт.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас