Послуги держорганів стануть дешевшими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Послуги держорганів стануть дешевшими

319
Вже в новому році може набрати чинності президентський законопроект, покликаний спростити і здешевити надання адмінпослуг населенню. Для цього пропонують, щоб місцеві органи влади (обладміністрації) створили по всій країні Центри надання адмінпослуг.
Вони повинні будуть працювати не менше 6 днів на тиждень і 10 годин на день. Надання послуги має здійснюватися в короткий термін і за мінімальну кількість відвідувань. Граничний термін надання послуги - 30 днів з дня прийняття заяви (якщо інші терміни не обумовлені законом). У разі потреби термін може бути збільшений ще на 15 днів, про що людину повинні попередити і обґрунтувати, чому це сталося. Розмір оплати адмінпослуги буде встановлюватися виходячи з її собівартості. Наприклад, якщо зараз видача посвідчення водія реально коштує 26 грн (без ПДВ і вартості бланка), то вона не повинна за фактом обходитися в 280 грн. Адже виходить, що за виготовлення пластикової картки держава бере з нас 250 грн, при тому що собівартість виготовлення "пластику" - приблизно в 25-30 грн.
Головний недолік законопроекту, вважає нардеп НУНС Ксенія Ляпіна, в тому, що Центри надання адмінпослуг передбачається "пристебнути" до системи єдиних дозвільних центрів (вона повинна запрацювати з 1 січня 2012 року). "Виходить, що в одному місці зберуться нервовий підприємець, який не може отримати дозвіл на встановлення 150 біл-бордів, і дідусь, щоб отримати якусь виписку", - говорить народний депутат. Також, за її словами, необхідно, щоб перелік і стандарти послуг були прийняті окремим законом, якого немає.
Шанси бути прийнятим у закону великі, і критика на його адресу необґрунтована, переконаний керівник Держслужби з питань регуляторної політики Михайло Бродський. "Там прописані дві ключові речі. Перелік послуг буде винятковим, він буде прописаний в реєстрі (єдина комп'ютерна база даних). Гроші за надані послуги будуть йти безпосередньо в бюджет, а не різні спецфонди та кишені чиновників. Вони не будуть зацікавлені завищувати їх собівартість і придумувати нові послуги", - говорить Бродський. У перспективі, за словами Бродського, всі послуги можна буде отримати в електронному вигляді, не виходячи з дому. Для цього законопроектом передбачається створення спеціального урядового порталу з надання адмінпослуг.
З 25 грудня набрав чинності закон, що регулює перебування іноземців в Україні. Наприклад, він чітко обумовлює підстави для відмови в українській візі (відсутність поліса медстраховки, подача чужого або фальшивого паспорта). Раніше ці речі не були прописані на рівні закону. Розширився перелік тих, хто має право отримати посвідку на проживання. Наприклад, це зможуть зробити члени сім'ї іноземця, який отримав посвідку на проживання раніше. Тимчасову посвідку на проживання тепер можна отримувати не тільки на підставі документа про працевлаштування, але й на підставі свідоцтва про шлюб або, наприклад, якщо іноземець - журналіст. "Крім того, тим, хто приїхав для роботи у філії компанії, тепер не потрібно продовжувати реєстрацію кожні три місяці. У планах - і спрощення реєстрації. Зараз якщо протягом півроку у іноземця накопичилося понад 90 днів перебування, його штрафують. Але обіцяють збільшити кількість днів", - говорить юрист компанії "Юстікон" Катерина Волкова.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас