Американські вчені навчаться переписувати пам'ять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені навчаться переписувати пам'ять

38
Нейробіологи з Массачусетського технологічного інституту виявили ген, відповідальний за здатність мозку формувати нові спогади.
Коли людина переживає новий досвід, її мозок запам'ятовує це шляхом зміни зв'язків між нейронами. Цей процес вимагає включення багатьох генів у певних нейронах. Американські вчені змогли визначити "головний" ген, який керує цим процесом, що багато в чому визначає нашу розумність. Відкриття не тільки розкриває молекулярні основи формування пам'яті, але також може допомогти визначити точне розташування спогадів в мозку. Таким чином, численні фантастичні сюжети про стирання пам'яті і заміну на хибні спогади, мабуть, можуть втілитися в реальність, пише CNews.
Виявлений вченими ген Npas4 включається відразу після отримання нового досвіду. Ген проявляє особливу активність в гіпокампі - структурі мозку, що має вирішальне значення у формуванні довгострокової пам'яті. Npas4 включає декілька генів, що змінюють внутрішні шляхи сигналів мозку, регулюючи взаємодію синапсів.
Для дослідження генетичних механізмів формування пам'яті дослідники використовували піддослідних мишей, які одержували удар струмом при вході в певний лаз. Протягом декількох хвилин миші навчилися боятися "болючого" лазу і наступного разу відмовилися в нього входити.
Експерименти показали, що Npas4 включається дуже рано і цим відрізняється від багатьох інших генів, що регулюють різні види діяльності. Крім того, активація Npas4 відбувається в основному в Са3-області гіпокампу, яка необхідна для швидкого навчання. Таким чином, це відкриття дає нову інформацію про один з найважливіших мозкових процесів. Передбачається, що в майбутньому це допоможе лікувати численні психологічні проблеми і створити суперефективні технології навчання.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас