Наступний рік стане перевіркою на міцність для сировинних ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступний рік стане перевіркою на міцність для сировинних ринків

308
Ринкам сировини чекають складні випробування в 2012 році, оскільки ті фактори, які підтримували їх підйом в останні роки - швидке зростання економіки emerging markets і стабільний попит у розвинених країнах, втрачають значущість на тлі європейської кризи, пише The Wall Street Journal.
Крім того, інвестори стурбовані сповільненням зростання економіки Китаю - світового лідера за споживанням багатьох видів сировини.
Потрібна істотна зміна кон'юнктури, щоб знову залучити інвесторів на ринки сировини, відзначає WSJ.
Вплив європейських проблем на світ пов'язаний не тільки з ослабленням попиту в регіоні: скорочення залежності європейських банків від позикового капіталу призводить до зниження і їх можливостей проведення документарних операцій, які експерти називають "мастилом двигуна сировинних ринків". Крім того, погіршення споживання в Європі неминуче виливається в ослаблення експортної активності інших країн світу, включаючи Китай і США, що тягне за собою зниження активності у виробничому секторі і, отже, менше споживання металів та енергоносіїв.
З травня по грудень поточного року хеджеві фонди скоротили вкладення в сировину на 50%, свідчать дані Barclays Capital. Сировинний індекс Dow Jones-UBS за цей період упав на 19%.
З кінця липня основні кольорові метали, що використовуються в промисловості, втратили в ціні 25%; сільгосппродукція подешевшала на 21% з кінця серпня. При цьому в разі погіршення макроекономічних умов ціна деяких сировинних товарів може знизитися більш різко. Наприклад, за інформацією Barclays Capital, мідь все ще торгується на 85% вище середньої собівартості виробництва, а алюміній, навпаки, коштує на 22% менше середньої по галузі собівартості, що змушує виробників цього металу скорочувати постачання на світові ринки, щоб підтримати ціни.
Аналогічна тенденція може виявитися і на нафтових ринках, тому що нафтовидобувним країнам, включаючи Росію і Саудівську Аравію, потрібна стабільність цін на енергоносії. Проте в нафтовому секторі ситуацію можуть ускладнити внутрішні тертя в ОПЕК, включаючи суперечку між Саудівською Аравією та Іраном за регіональну перевагу, а також необхідність скорочення видобутку країнами картелю, щоб компенсувати відновлення виробництва в Лівії та Ірані і уникнути зниження цін на нафту.
Серед сільськогосподарських товарів гарне зростання цін у наступному році можуть продемонструвати соя-боби, оскільки все більше країн відводить землі, раніше зайняті їх посадками, під кукурудзу. За оцінками JPMorgan, в 2012 році світ може зіткнутися з першим дефіцитом соя-бобів за три роки, попит, імовірно, перевищить пропозицію на 1,2%.
Важливу роль гратимуть і специфічні для окремих видів сировини фактори. Наприклад, ще одна сувора зима підстьобне зростання цін на зернові, вугілля і залізну руду. Продовження страйків на найбільших мідних рудниках світу, які підтримували ціни на метал в 2011 році, призведе до подальшого підвищення вартості міді. А для нафти, як і раніше, будуть важливі геополітичні зміни у світі.
Разом з тим деякі аналітики дають досить оптимістичні прогнози в надії, що криза в єврозоні успішно вирішиться, а влада КНР забезпечить економіці країни "м'яку посадку" після припинення стимулювання. Так, Goldman Sachs чекає зростання цін на нафту марки Brent у наступному році на 18%, до $127,5 за барель до кінця року, міді - на 28%, до $9500 за тонну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас