Пільговикам Києва підкинуть грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пільговикам Києва підкинуть грошей

Казна та Політика
462
Сьогодні в Київраді мають презентувати бюджет столиці. Серед депутатів цей документ уже охрестили кризовим - в ньому стало менше витрат на розваги та відрядження влади, але зате збільшилися соцвиплати.
Головна новина - бюджетникам (вчителям і медикам) зберегли міські доплати. Торік через це виник конфлікт - до вересня вони становили всього 10% від окладу, і тільки потім їх збільшили до 20%. У цьому році міська влада запланувала 20% вже з січня.
"На жаль, у державному бюджеті не передбачили надбавки для медиків, а тільки для працівників освіти. У київському бюджеті ми передбачили додаткові виплати для всіх, але будемо ще обговорювати долю медпрацівників - вони і так отримують менше від вчителів, а тепер втратять держнадбавку. Гадаю, що гроші знайдемо", - сказала нам голова комісії Київради з гуманітарних питань Алла Шлапак. Також медикам в 2012-му пообіцяли 13-у зарплату.
Збільшаться в "виборному" році і соцвиплати. "На програму "Турбота" (інваліди, багатодітні, малозабезпечені, ветерани) передбачено 122 млн грн, у минулому році було всього 90 млн, - каже секретар комісії Київради з гуманітарних питань Олексій Давиденко. - Гроші підуть на адресну допомогу малозабезпеченим, оздоровлення ветеранів та інвалідів. А також на придбання інвалідних візків і протезів, тут грошей закладено в два рази більше - 6 млн грн замість 3 млн грн в минулому році", - говорить Давиденко. До того ж у майбутньому році збираються ввести в експлуатацію перший центр реабілітації інвалідів.
А ось депутатам і чиновникам доведеться затягнути пояси. У бюджеті окремим рядком записано, що нові штатні одиниці в КМДА та Київраді відкривати заборонено. Також у новому році депутатам відмовили у виділенні грошей на роботу з виборцями - ремонт садочків, шкіл, під'їздів. У минулому кожному депутату було передбачено по 350 тис. грн. Отримають вони гроші хіба що на свої приймальні - це по 95 тис. грн на рік на кожного (у минулому році було приблизно стільки ж). "Економлять на всьому. Якщо торік на фуршети і закордонні відрядження чиновникам передбачали 3,4 млн грн, то в 2012-м - удвічі менше, 1,7 млн грн. Це, значить, пити на фуршетах будуть менше. Економлять також на бензині для службових машин", - говорить Давиденко. Правда, на Хрещатику, 36 відремонтують ліфти. За словами депутата Київради, члена бюджетної комісії Андрія Страннікова, у бюджеті передбачено 1 млн грн на ремонт і заміну ліфтів у мерії. За оцінками фахівців, на ці гроші можна повністю замінити два ліфти. "А на ліфти в місті закладено всього 5 млн грн. Фінуправління пообіцяло нам, що додасть грошей на ліфти з субвенцій держбюджету", - каже Странніков.
Більше грошей закладають на ліки і перев'язувальні матеріали в комунальних лікарнях. З міськбюджету передбачено 221 млн грн, за рахунок субвенцій з держбюджету - ще 111 млн грн. Також на ліки для швидких підкинуть 20 млн грн з державної кишені. У главку охорони здоров'я КМДА кажуть, що ліків будуть купувати більше, але і ціни на них теж виросли.
На харчування в комунальних лікарнях закладено 10,5 грн на людину, це трохи більше, ніж у минулому році, правда, все з'їсть інфляція - продукти все-таки подорожчали.
А от гроші на субсидії з оплати за ЖКГ залишилися практично такими ж - 500 млн грн (було 450 млн грн). У КМДА кажуть, що підвищення тарифів на комуналку в новому році не буде.
На 122 млн грн більше в цьому році передбачено на культуру - музеї, театри, кінотеатри, масові заходи. Всього 551 млн грн. Якщо в минулі роки в бюджеті не було грошей на закупівлю книжок у бібліотеки, то в цьому році відшукали 500 тис. грн. Хоча в комісії Київради з культури кажуть, що це крапля в морі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас