Японська влада назвала винних в аварії на Фукусімі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японська влада назвала винних в аварії на Фукусімі

Енергетика
741
Комісія з розслідування причин аварії на атомній електростанції Фукусіма-1 дійшла висновку, що тяжкі наслідки аварії були викликані нездатністю керівників кризового штабу налагодити чітку взаємодію з керівництвом країни.
Через це під час кризи раз у раз приймалися запізнілі і помилкові рішення, що, в свою чергу, не дозволило впоратися з аварією швидше і з меншою шкодою.
Крім того, комісія звинуватила керівництво Tepco - компанії-оператора АЕС - у нехтуванні ризиками. У процесі розслідування з'ясувалося, що ще в 2008 році компанія на підставі тестів знала про тяжкі наслідки цунамі вище 15 метрів для Фукусіми-1, проте нічого не робила, вважаючи, що така хвиля просто не може виникнути.
Цунамі, що вдарило по Японії 11 березня 2011 року, в деяких місцях перевищувало 20 метрів.
Комісія також звинуватила державного регулятора в атомній сфері в тому, що співробітники цього відомства також знали про результати досліджень Tepco про цунамі, але не стали вимагати від компанії звести додаткові захисні споруди.
Як очікується, остаточну версію доповіді про причини аварії, дії чиновників і фахівців з ліквідації її наслідків комісія опублікує влітку 2012 року.
Землетрус і цунамі в Японії на початку весни стали причиною найбільшої аварії на атомній електростанції Фукусіма-1. Тоді через відмову генераторів припинила працювати система охолодження реакторів, що призвело до перегріву і оплавлення паливних стрижнів.
У результаті в атмосферу було викинуто велику кількість радіації, через що аварійна АЕС припинила роботу, а всі місцеві жителі були евакуйовані. Очікується, що на деактивацію територій, прилеглих до Фукусіми-1, піде декілька десятиліть.
Нагадаємо, на початку грудня у районі Фукусіми-1 стався черговий землетрус магнітудою 4,4.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас