Україна не піде на політичні поступки Росії, але ГТС може і віддати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не піде на політичні поступки Росії, але ГТС може і віддати

Енергетика
953
У Міністерстві закордонних справ (МЗС) України вважають, що влада не піде на здачу національних інтересів, але газотранспортна система (ГТС) повинна бути акціонована.
Таку думку висловив директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин Інституту Горшеніна.
"Ми готові на всі економічні поступки, це грань набагато гнучкіша. Набагато менш гнучка грань - політичні умови. Ми не можемо пожертвувати принциповими речами, в першу чергу, європейською інтеграцією. Тому, переговори (з Росією) складні", - сказав він.
Дипломат запевнив, що на здачу національних інтересів керівництво країни не піде: "Ми будемо шукати прийнятну формулу".
"Тут, звичайно, питання таке, що здачею національних інтересів можна назвати що завгодно. При великому бажанні навіть, наприклад, фактор переговорів російською мовою", - зазначив він.
"Звичайно, наші президент і уряд чітко розуміють, які є червоні лінії, які не можна переходити. У першу чергу це все, що може перешкодити підписанню в підсумку Угоди про асоціацію та подальшому зближенню з ЄС", - заявив Волошин.
"Що стосується долі труби - тут, я думаю, є консенсус всіх розумних людей. Труба в державній власності без газу набагато гірше, ніж труба акціонована, але з газом. Перетворювати економічний актив на фетиш - це смішно", - заявив він.
Волошин вважає: "Це всього лише економічний актив, і він повинен працювати".
"Не важливо, в чиїй власності. Головне, щоб працював ефективно, щоб приносив гроші до бюджету України, і головне, зберігав за Україною статус транзитної держави, що ефективно підвищує її політичну вагу в регіоні", - заявив представник МЗС.
"Якщо ми залишимося з трубою і без газу, то, природно, програють усі. Тому в цьому плані, я думаю, всім зрозуміло, що Україна готова йти на широкий компроміс", - упевнений дипломат.
Волошин зазначив, що перед нинішньою владою в принципі не стоїть питання про те, створювати чи не створювати газотранспортний консорціум. "Звичайно, створювати. Питання тільки - на яких умовах і що ще плюс до цього хочуть росіяни. Ось все, що йде з плюсом, там складно", - визнав він.
"А все, що стосується суто консорціуму, то, безумовно, ми хочемо тристоронній консорціум за участю європейських компаній і з надійною гарантією того, що цей консорціум не перетвориться на механізм політичного тиску на Україну", - сказав дипломат.
Волошин вважає, що маючи такі формулу і контракт, яких домоглася Юлія Тимошенко, росіяни можуть дозволити собі на 7 років взагалі слово "газ" виключити з двостороннього діалогу, тому що "формула убивча" для України і "робилася очевидно на рік - до виборів".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас