Розпочата процедура вручення повістки Фірташу за позовом Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпочата процедура вручення повістки Фірташу за позовом Тимошенко

Енергетика
1247
Для розгляду зустрічного позову екс-прем'єра України Юлії Тимошенко до співвласника компанії RosUkrEnergo (RUE) Дмитра Фірташа в американський суд необхідно пройти певну процедуру порядку, заявляє захисник екс-прем'єра Сергій Власенко.
"На сьогоднішній день проблема з позовом до Фірташа полягає в тому, що необхідно провести вручення повістки, і з цим є певна проблема", - сказав С. Власенко на прес-конференції в понеділок.
За його словами, повістку в даній ситуації можна вручити тільки в процедурі, що відповідає Гаазькій конвенції.
"На жаль, це займає певний час, тобто ми цю процедуру почали - вручення повістки Фірташу", - сказав захисник.
Він підкреслив, що як тільки повістка буде вручена, тоді можна буде говорити про подальші дії.
"Американський суд - це не Печерський районний суд, який може сказати, що повістку відправили по факсу або іншим чином. Там все зав'язано на конкретній процедурі", - додав С. Власенко.
Як повідомлялося, наприкінці квітня в розпорядженні агентства з'явилася копія повістки від 26 квітня суду Південного округу Нью-Йорка, яку той направив Фірташу з вимогою відповісти на звинувачення, викладені у позові екс-прем'єра України Ю. Тимошенко.
Позивачами виступають Ю. Тимошенко і декілька інших осіб з колишньої виконавчої влади України, які побажали залишитися невідомими через, як сказано в документі, те, що ведеться проти них переслідування новою адміністрацією. Відповідачами за позовом є Фірташ, швейцарський газовий трейдер RosUkrEnergo та інші неназвані або поки невідомі особи і компанії, що допомагали відповідачам.
Тимошенко заявляє, що "Нафтогаз України" за домовленістю з "Газпромом" законно отримав 11 млрд куб. м природного газу, що раніше належали RosUkrEnergo. На її думку, після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах на початку 2010 року позиція "Нафтогазу" в ініційованому RosUkrEnergo арбітражному процесі в Стокгольмі розвернулася на 180 градусів.
При цьому екс-прем'єр зазначає, що колеги (associate) Фірташа були призначені на посади у владі, називаючи серед них міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, голову адміністрації президента Сергія Льовочкіна і главу СБУ Валерія Хорошковського.
Тимошенко стверджує, що зміна влади і скасування конституційної реформи 2004 року призвели до скорочення незалежності українських судів, в результаті підтвердили рішення Стокгольмського арбітражу про повернення "Нафтогазом" RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м природного газу ринковою вартістю $3,5 млрд.
Позивач, серед іншого, вказує на порушення справ стосовно родичів нині екс-голови Верховного суду Василя Онопенка.
Екс-прем'єр також стверджує, що Фірташ використовував отримані кошти на купівлю мінімум трьох азотних підприємств України, створюючи можливу монополію, яка дає гарні позиції для скуповування агроземель, а також направив $600 млн на виконання опціону на придбання у В. Хорошковського медіахолдингу "Інтер".
Позов датований 26 квітня, а Тимошенко розписалася під ним 12 квітня.
Фірташ 27 квітня повідомив, що не отримував жодних документів від американських судових органів.
Міжнародний арбітражний трибунал у Стокгольмі 8 червня 2010 року зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб. м газу. У свою чергу НАК повернула RUE 12,1 млрд куб. м газу, купивши необхідний для цього обсяг у російського "Газпрому" за ціною $230 за 1 тис. куб. м.
У квітні поточного року Генпрокуратура порушила відносно Тимошенко кримінальну справу щодо "газових контрактів" 2009 року, результатом яких став позов RUE до "Нафтогазу".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас