Портфельні інвестори вивели з Росії всі кошти, які вклали за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портфельні інвестори вивели з Росії всі кошти, які вклали за рік

Казна та Політика
740
Глобальні фонди за тиждень з 14 по 21 грудня вивели з російського ринку 413 млн доларів. У тому числі 139 млн забрали фонди, орієнтовані тільки на Росію, випливає зі звіту Emerging Portfolio Fund Research, дані якого наводять "Ведомости". В результаті чистий приплив коштів у російські фонди, що спостерігався з початку року, вперше перетворився на чистий відтік. Поки він становить близько 60 млн доларів.
На піку, в середині весни, чистий приплив у фонди Росії, за даними EPFR, становив близько 4,5 млрд доларів, після чого почався практично безперервний відтік коштів. Процес відбувається незважаючи на гарні макропоказники, високі ціни на нафту і дешевизну російських акцій, відзначає Сергій Суверов з Дойче Банку. На його думку, інвесторів лякає те, що, як і в 2008 році, Росія може виявитися вкрай вразливою перед новою глобальною депресією. До того ж немає жодних підстав вважати, що уповільнення світової економіки закінчиться в наступному році.
Груднева картина руху коштів фондів сумна: цей місяць став найгіршим за весь час спостережень з 2003 року. Більше того, єдиний раз до цього відтік коштів спостерігався в кризовому грудні 2008-го, відзначають аналітики "ВТБ Капіталу". Дані EPFR, вважають вони, відображають глобальний скептицизм інвесторів щодо ринків акцій країн, що розвиваються щонайменше до початку наступного року. Відтік коштів у грудні - незвичне явище, солідарний головний аналітик зі стратегії "Трійки Діалог" Кріс Уіфер. Інвестори насторожено ставляться до всіх активів з більш високими ризиками і вже п'ять тижнів поспіль скорочують вкладення в акції ринків, що розвиваються. Всіх турбує, що боргова криза в єврозоні далека від завершення, констатує він: "Такі настрої, ймовірно, негативно позначаться на динаміці ринку на початку майбутнього року".
Не додає позитиву і політична ситуація в РФ, вказують експерти, хоча, як вважає Уіфер, відтік обумовлений швидше загальним настроєм щодо відповідного класу активів, ніж побоюваннями саме за російський ринок.
З початку року фонди вивели з усіх ринків, що розвиваються, 47,4 млрд доларів (у тому числі 4,3 млрд - за минулий тиждень, і це максимальний тижневий відтік з серпня), а за підсумками минулого року, навпаки, був зафіксований рекордний приплив 92 млрд.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас