Якщо РФ не знизить ціну на газ, Кабміну доведеться або в 1,5 рази підвищити тарифи, або ввімкнути друкарський верстат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо РФ не знизить ціну на газ, Кабміну доведеться або в 1,5 рази підвищити тарифи, або ввімкнути друкарський верстат

Енергетика
900
Якщо домовитися з Росією щодо газу все-таки не вийде (або національні інтереси остаточно не здадуть), вже через місяць-два українській владі доведеться робити дуже непростий вибір, шукаючи джерела фінансування дефіциту.
Тому, можливо, і не варто дуже пильно вчитуватися в статті прийнятого бюджету на 2012 рік, оскільки міністр фінансів вже заявив про намір переглянути бюджет вже через два місяці "в зв'язку з переглядом ціни на газ".
Причому ціна на газ, мабуть, буде переглядатися в будь-якому випадку.
Перший - якщо росіяни таки підуть на серйозні поступки щодо ціни газопостачань, у що на прийнятних для Києва умовах, як і колись, не віриться.
Другий випадок - якщо Україні таки доведеться в недалекому майбутньому йти на уклін до МВФ, пише Юрій Сколотяний у статті для ZN.UA.
Але відновлення фінансування МВФ можливо лише за умови підвищення газових тарифів для населення. Причому вже більше, ніж у півтора рази, які спочатку були передбачені в 2011 році домовленостями з Фондом (див. № 8 від 4.02.2011). Адже вже цього року дефіцит "Нафтогазу", судячи з усього, складе не менше 25 млрд. грн. А в наступному (при ціні $416 і збереженні діючих тарифів для населення) "діра" складе аж ніяк не менше 25-30 млрд. грн. "Тому закладених в бюджет 2012 12 млрд. грн. на капіталізацію НАКу ніяк не вистачить, щоб звести кінці з кінцями в його фінансах. Та й прогноз дефіциту держфінансів 2,5% ВВП при такому розкладі теж, ну, ніяк не клеїться", - пише Сколотяний.
Однак різке підвищення тарифів в рік виборів означатиме вирок не тільки міністру фінансів, але і всьому чинному уряду (про це раніше говорив глава НБУ Сергій Арбузов).
Альтернатива - емісійне фінансування дефіциту ("друкування" грошей) - це інфляція і девальвація з усіма можливими наслідками. І це вже буде вирок не тільки уряду, але і всієї нинішньої влади. (Нагадаємо, в минулому році, за інформацією ZN.UA, Нацбанк проявив твердість позиції і таки зумів відмовити уряду в цьому.)
"Так що в будь-якому випадку, якщо в Кремлі таки не змилуються (або національні інтереси остаточно не здадуть), вже через місяць-два українській владі доведеться робити дуже непростий вибір", - резюмує автор.
Повний текст статті Юрія Сколотяного "Тимчасовий бюджет чи бюджет тимчасових?" читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас